انتخاب کلمات کلیدی: بار ها و به دفعات زیاد در مقالات آموزش سئو و آموزش تولید محتوا گفته شد که مهم ترین اصل برای بهینه سازی سایت جهت افزایش رتبه ها در گوگل، تولید محتوا است.
هر سایت با تولید محتوای مفید و ارزشمند میتواند در کلمات کلیدی مختلف، به رتبه های بالای گوگل دست پیدا کند.
اما چه کلماتی!؟
هدف از تولید محتوا، سئو و اغلب اعمالی که در سایت انجام میشود، جذب مخاطب است. در این روند اگر یک نکته به ظاهر کوچک را فراموش کنیم، میتواند به شدت مانع جذب مخاطب برای سایت ما شود. این نکته، انتخاب کلمات کلیدی مناسب است.
در ادامه دلیل اهمیت انتخاب کلمه کلیدی را با مثال برای شما بیان میکنیم و سپس به آموزش انتخاب کلمات کلیدی جهت دریافت بازخورد بهتر در سئو سایت میپردازیم.
چرا انتخاب کلمه کلیدی دارای اهمیت است؟
فرض کنید شما یک سایت در زمینه طراحی سایت و اپلیکیشن دارید و یکی از خدمات شما، طراحی اپلیکیشن فروشگاهی است. صفحه ای از سایت خود را به این خدمت و محصول خود اختصاص میدهید و میخواهید آن را در نتایج گوگل سئو کنید.
شما انتخاب های فراوانی برای انتخاب کلمه کلیدی برای این صفحه از سایت خود دارید. به طور مثال:
- طراحی اپلیکیشن فروشگاهی
- ساخت اپلیکیشن فروشگاهی
- تولید اپلیکیشن فروشگاهی
- فروش اپلیکیشن
- ساخت فروشگاه اندرویدی
- طراحی فروشگاه
- و…
انتخاب صحیح برای این صفحه کدام یک از کلمات کلیدی بالاست؟ از کجا باید بفهمیم که کدام کلمه برای ما مخاطب بیشتری به همراه می آورد؟ یا اصلا کدام کلمه بازدهی سریع تری برای ما به همراه دارد؟
تصور کنید در مثال بالا شما کلمه کلیدی “ساخت فروشگاه اندرویدی” را انتخاب میکنید و این صفحه را حتی تا لینک اول گوگل نیز سئو میکنید. اما پس از آن با اینکه در صفحه اول گوگل و بهترین جایگاه آن قرار دارید، مشاهده میکنید که مشتریان و مخاطبان شما آنطور که انتطار داشتید نیستند. تعداد آنها بسیار پایین است و نهایتا در هفته 5 بار تلفن شرکت شما برای مشاوره و ثبت سفارش زنگ میخورد.
مشکل کجاست؟ مشکل انتخاب اشتباه کلمه کلیدی است. تعداد جستجوی کلمه طراحی اپلیکیشن فروشگاهی در ماه 1400 بار و تعداد جستجوی کلمه ساخت فروشگاه اندرویدی در همین بازه زمانی فقط 150 بار است. چیزی حدود یک دهم کلمه قبلی.
حال در حالت دیگر شما تصور کنید که از تعداد جستجوی بالای کلمه طراحی اپلیکیشن فروشگاهی خبر دارید و صفحه خود را بر روی همین کلمه سئو میکنید اما این بار هرچه تلاش میکنید، حتی نمیتوانید به صفحه اول گوگل راه پیدا کنید و باز هم با کمبود مخاطب مواجه هستید. این بار مشکل چیست؟ باز هم اشتباه در انتخاب کلمه کلیدی!!
پس دقیقا باید چطور به انتخاب کلمات کلیدی بپردازیم؟ چه نکاتی را باید در انتخاب کلمات کلیدی رعایت کنیم؟ در ادامه به تمامی این موارد میپردازیم
نحوه انتخاب کلمه کلیدی مناسب
در ابتدا با استفاده از ابزاری که به شما معرفی میکنیم تعداد بسیار بالایی از کلمات مرتبط به کلمه کلیدی خود را پیدا میکنید و سپس با استفاده از روش هایی که در ادامه به آنها میپردازیم، به آنالیز و در نهایت انتخاب کلمه کلیدی مناسب میپردازید.
شما میتوانید با مراجعه به سایت keywordtool و وارد کردن کلمه کلیدی خود، کلمات مرتبط با کلمه خود را پیدا کنید. استفاده از این سایت در حالت رایگان بسیار مفید است اما در صورتی که اکانت های پولی آن را خریداری کنید علاوه بر کلمات مرتبط بیشتر، تعداد سرچ هر کلمه را نیز به شما اطلاع میدهد.
پس از استخراج کلمات مرتبط به کلمه کلیدی خود (در خود سایت میتوانید از کلمات فایل exel بگیرید)، باید به انتخاب کلمه کلیدی مناسب در بین این کلمات بپردازیم. البته این نکته را هم گوشزد کنیم که تعداد بسیاری از این کلمات میتوانند خود مربوط به یک بحث جداگانه شوند.
به طور مثال برای کلمه طراحی سایت، کلماتی مانند:
- طراحی سایت وردپرسی
- طراحی سایت ارزان
- طراحی سایت فروشگاهی
- و…
پیشنهاد میشود که هرکدام را میتوان در صفحه ای جداگانه سئو کرد و حتما نیاز به حذف آنها نیست.
قبل از اینکه به نحوه انتخاب کلمات کلیدی مناسب از بین تمامی کلمات بپردازیم، باید نکات مهم در انتخاب کلمات کلیدی را بدانیم و در انتخاب هر کلمه این موارد را مد نظر داشته باشیم. در پایین به این موارد میپردازیم:
1_ تعداد دفعات جستجوی کلمه
اولین نکته در انتخاب کلمه کلیدی برای سئو سایت، تعداد دفعات جستجوی کلمه مد نظر است. هر وبمستر یا سئو کار قبل از اینکه کلمه ای را برای یک صفحه انتخاب کند، باید میانگین تعداد جستجو آن کلمه در ماه و یا در سال را بداند و یکی از معیار های انتخاب آن کلمه، همین تعداد جستجو باشد.
در گذشته با استفاده از ابزار های مثال keyword planner، ابزار معرفی شده توسط گوگل، به صورت رایگان میتوانستید از تعداد میانگین جستجوی کلمات کلیدی توسط مخاطبان حتی در نقاط مختلف جهان اطلاع پیدا کنید اما پس از گذشت زمان این ابزار از حالت رایگان به حالت نیمه پولی تبدیل شد. به این صورت که شما برای استفاده از آن باید حساب گوگل خود را جهت ایجاد یک کمپین تبلیغاتی ادوردز شارژ کنید. حداقل شارژ برای استفاده از این ابزار، 50 دلار است که برای ما ایرانیان قیمت بالایی است.
اگر به طور کلی بگوییم، ابزار رایگان مناسبی برای یافتن تعداد جستجوی های کلمات کلیدی وجود ندارد. اما سایت هایی هستند که با ایجاد محدودیت های دست و پا گیر، در انتها میتوانیم چند آمار نسبتا دقیق از آنها پیدا دربیاوریم.
یکی از این سایتها ابزار kwfinder است که به تازگی محدودیت های خود را مخصوصا برای آیپی های ایرانی سخت گیرانه تر کرده است. سایت دیگر، سایت moz است. این ابزار نیز دارای محدودیت های فراوانی است. التبه باید این نکته را به شما بگوییم که شما تنها با داشتن یک کارت پرداخت دلاری با موجودی بین 50 تا 100 دلار و وارد مشخصات آن در این نوع سایت ها، میتوانید به مدت یک ماه از این ابزار ها استفاده کنید و در انتها نیز صرفا یک یا دو دلار از حساب کارت شما کسر میشود.
اما اگر هنوز علاقه ای به هزینه برای این موضوع ندارید، یک راه دیگر برای یافتن کلمات کلیدی مرتبط و پرجستجو به شما معرفی میکنیم؛ پیشنهادات گوگل:
ساجست یا پیشنهادات گوگل چیست؟ (google suggestion)
پیشنهادات گوگل، کلماتی هستند مربوط به کلمه ای که شما در گوگل جستجو میکنید که بر طبق محبوبیت و تعداد جستجوی آنها توسط کاربران دیگر، به شما پیشنهاد میشوند. این کلمات در دو قسمت از صفحه نتایج گوگل نشان داده میشوند.
قسمت اول زمانی که شما در کادر سرچ گوگل در حال تایپ کلمه مورد نظر خود برای جستجو هستید، به طور مثال زمانی که میخواهید کلمه طراحی سایت در اصفهان را سرچ کنید، بعد از نوشتن کلمه و قبل از انتخاب گزینه سرچ، کلمات مشابه و پرطرفدار مربوط به این کلمه کلیدی را به شما نشان میدهد. مثلا طراحی سایت در اصفهان با ورپرس.
قسمت دوم پس از جستجوی شما و در انتهای صفحه serp گوگل (صفحه نتایج گوگل) است. این کلمات، کلمات پیشنهادی گوگل به کاربر برای بهتر پیدا کردن هدف خود در گوگل است که شما میتوانید با خیال راحت از آنها در مقاله خود استفاده کنید. این کلمات، کلمات پر طرفدار کاربران هستند.
بهترین حالت برای استفاده از این پیشنهادات، استفاده از یکی از این کلمات به عنوان کلمه اصلی در مقاله و استفاده از مابقی کلمات در قسمت های مقاله یا صفحه است تا گوگل را مطمئن کنید که محتوای شما کاملا به کلمه کلیدی شما مرتبط است.
در حالت دیگر نیز میتوانید برای هر کدام از این کلمات یک مقاله جداگانه تولید کنید.
حال به سراغ دومین نکته برای انتخاب کلمه کلیدی میرویم:
2_ محبوبیت
پس از یافتن کلمات یا کلمات کلیدی مناسب نسبت به تعداد جستجو، نوبت به تحلیل محبوبیت کلمه است. ممکن است که یک کلمه در ماه گذشته 2 هزار بار توسط کاربران جستجو شده باشد، اما این کلمه در ماه بعد نیز همین تعداد سرچ را دارد؟
به طور مثال، حدودا 3 ماه پیش بود که آخرین پرچمدار اپل، آیفون x به بازار عرضه شد. در ابتدای عرضه این تلفن همراه، تعداد جستجوی کلمه آیفون X چیزی حدود 4 هزار بار در ماه بود. اما امروز چطور؟ ممکن است تعداد جستجوی این کلمه در ماه گذشته 1500 بار بوده باشد ولی مطمئنا این تعداد در ماه بعد به چیزی کمتر از نصف کاهش پیدا میکند.
در یک مثال مقابل، اگر شما یک تا دوماه قبل از ماه رمضان، کلمه “ماه عسل” را تحلیل کنید، با مقدار سرچ ماهیانه بسیار پایینی روبرو میشوید، اما سرچ همین کلمه در یک ماه بعد رشد چندین برابری دارد پس کلمه بسیار خوبی برای سرمایه گذاری است. این مورد اغلب برای کلمه “جام جهانی” اتفاق می افتد و مدیران سایت های با تجربه چندین ماه و یا حتی سال قبل از بازی های جام جهانی، سایت خود را بر روی این کلمه سئو میکنند زیرا میدانند که این کلمه در آینده تعداد جستجوی بالایی دارد.
اما از کجا روند محبوبیت جستجوی این کلمات را پیدا کنیم؟ گوگل ترند، گوگل ترند که اغلب کاربرد آن را با ابزار دیگر گوگل، یعنی کیورد پلنر اشتباه میگیرند، ابزاری است برای نشان دادن ((روندِ صعودی یا نزولی)) بودن سرچ یک کلمه. به طور مثال با قرار دادن کلمه ماه عسل در این ابزار، میتوانید ببینید که این کلمه در چه ماه هایی از سال روند سرچ صعودی و در چه زمانی روند سرچ نزولی داشته است.
همینطور میتوانید اطلاعاتی در مورد محل های جغرافیایی جستجو شده این کلمه به دست آورید و یا روند جستجوی این کلمه را با کلمات دیگر مقایسه کنید.
این ابزار گاها روند جستجوی یک کلمه کلیدی را در ماه آینده نیز پیش بینی میکند که در اغلب اوقات این پیش بینی صحیح است. با استفاده از این ابزار میتوانید ببینید که کلمه مورد نظر شما دارای روند صعودی است یا در حال افول است.
3_ رقابت در کلمه کلیدی مورد نظر
پس از طِی کردن دو قدم گفته شده برای انتخاب کلمه کلیدی، نوبت به سنجش رقابت در کلمه کلیدی مورد نظر میرسد. این موضوع مربوط به مثالی است که در ابتدای مقاله زده شد. ممکن است شما یک کلمه با جستجو و حتی روند صعودی را برای سایت خود انتخاب کنید اما پس از آن هرچه تلاش کنید، به صفحات اول راه پیدا نکنید.
به طور مثال کلمه طراحی سایت، سخت ترین کلمه در وب فارسی است. رقابت در این کلمه بسیار شدید است و تمامی سایت های صفحه اول در این کلمه، با قدرت در حال سئو سایت خود هستند. وارد شدن در این رقابت کار را برای شما بسیار سخت میکند. البته به هیچ عنوان نمیتوان گفت که وارد شدن به صفحه اول حتی در کلمات سخت غیر ممکن است، اما مطمئنا نیاز به هزینه بسیار بالا و همینطور زمان و مهارت زیادی دارد.
از کجا بفهمیم رقابت روی یک کلمه شدید است؟
بسیاری از سایت هایی که در بالا نام بردیم، علاوه بر نشان دادن تعداد جستجوی یک کلمه، میزان سختی آن را هم به شما معرفی میکنند اما با توجه به اینکه این ابزار ها پولی هستند راه های دیگری را به شما معرفی میکنیم:
تعداد صفحات موجود در گوگل برای کلمه کلیدی مورد نظر
اولین راه برای سنجش کلمه کلیدی انتخاب شده، جستجوی آن در گوگل و توجه به تعداد صفحات موجود در گوگل بر روی این کلمه است. این تعداد دقیقا در پایین کادر جستجوی گوگل ظاهر میشود و متن آن به این صورت است: “تقریباً ۳۱٬۲۰۰٬۰۰۰ نتیجه (۰٫۳۸ ثانیه) “
به طور مثال، عدد بالا مربوط به کلمه سئو سایت است. برای این کلمه چیزی حدود 31 میلیون نتیجه وجود دارد که نشان دهنده سخت بودن رقابت در این کلمه است. اما این تعداد صفحه برای کلمه “آموزش سئو برای مبتدیان” به 341 هزار نتیجه کاهش پیدا میکند و نشان میدهد که رقابت بر روی این کلمه بسیار آسان تر از کلمه آموزش سئو است.
وجود کلمه کلیدی در دامنه سایت رقبا
اگر در صفحات اول گوگل، کلمه کلیدی جستجو شده در دامنه اغلب رقبا وجود داشت، به این معنی است که کلمه شما یک کلمه کلیدی پر رقابت است. همانطور که در مقاله آنالیز سئو سایت رقبا گفته شد، یکی مواردی که به صورت نامحسوس میتواند به سئو سایت بر روی کلمه کلیدی کمک کند، وجود کلمه کلیدی در دامنه سایت است. در کلمه طراحی سایت، تعداد زیادی از سایت ها در دامنه خود از کلماتی چون webdesign یا site و web استفاده کرده اند که نشان از سخت بودن آن است.
به طور کلی رقابت با سایت هایی که به صورت تخصصی وارد یک حیطه میشوند کار سختی است.
سئو کردن روی صفحه اصلی، صفحه تگ و یا صفحه دسته بندی توسط رقبا
قوی ترین صفحات برای سئو کردن یک کلمه، صفحات دسته بندی، برچسب و قوی تر از تمامی آنها صفحه اصلی سایت است. به url رقبای خود دقت کنید، اگر در کلمه کلیدی انتخاب شده توسط شما، رقبا اغلب در این صفحات سایت خود را سئو کرده اند راه سختی در پیش دارید.
وجود سایت های برند میان رقبا
وجود ((چند سایت برند و معروف)) در میان رقبا نشان از سخت بودن آن کلمه دارد. باز هم تأکید میکنیم، ((چند سایت)). به طور مثال اینکه در کلمه خرید کادو سایت دیجی کالا در میان رقبای شما قرار داشته باشد نشان از سخت بودن آن کلمه نیست، زیرا یک سایت تخصصی به راحتی میتواند از این سایت در نتایج پیشی بگیرد اما وجود چند سایت معروف دیگر در این کلمه میتواند نشان از رقابت بالا در این کلمه باشد.
در کلمه آموزش سئو، سایتهایی بزرگی چون وبسیما، سئو کار، نوین، و… در صفحه اول حضور دارند که تمامی آنها سایتهای برند و معروف هستند. این موضوع نشان دهنده این است که این لکمه، کلمه ای سخت برای رقابت است.
پس از تمامی اینها، اگر کلمه انتخاب شده توسط شما دارای رقابت سختی بود، شما میتوانید نسبت به توان مالی، مهارت و زمان خود برای وارد شدن یا نشدن به این رقابت تصمیم گیری کنید اما پیشنهاد ما این است که به جای رقابت بر روی کلمات سخت، کلمات کم رقابت و بلند استفاده کنید.
به طور مثال به جای رقابت روی کلمه طراحی سایت، روی کلمه طراحی سایت ارزان که دارای رقابت کمتری است فعالیت کنید. به دلیل اینکه رقابت در این کلمات آسان تر است، شما میتوانید چندین کلمه کم رقابت و بلند یا اصطلاحا لانگ تیل (long tail) را انتخاب کنید.
4_ هدف مخاطب از جستجو کلمه مورد نظر
به عنوان قدم آخر باید مطمئن شوید که هدف مخاطب از جستجوی کلمه کلیدی مد نظر شما، همان هدفی است که شما میخواهید. به طور مثال:
شما صفحه ای از سایت خود را بر روی کلمه “قهوه اسپرسو” سئو میکنید به امید فروش این محصول. اما پس از بالا آمدن روی این کلمه میبنید محصول شما همچنان خریداری ندارد. دلیل آن این است که هدف مخاطب از جستجوی این کلمه کسب اطلاع از این محصول است. کلمه مناسب برای فروش این محصول، “خرید قهوه اسپرسو” و یا “قیمت قهوه اسپرسو ” است.
البته این که سایت شما روی کلمه قهوه اسپرسو در صفحات اول گوگل باشد میتواند بسیار به شما مخصوصا در جذب مخاطب کمک کند اما مستقیما به فروش منتهی نمیشود. پس به عنوان آخرین قدم مطمئن شوید که مخاطب پس از جستجو دقیقا محتوای صفحه شما را میخواهد. برای اطمینان کامل میتوانید از اطرافیان خود در مورد این موضوع نظر خواهی کنید.
در این مقاله در 4 قدم به آموزش انتخاب کلمه کلیدی مناسب جهت سئو سایت پرداختیم و سعی کردم این موضوع را با تمامی جزییات برایش ما بیان کنیم. با این حال اگر هنوز در این مورد سؤالی در ذهن شما باقی مانده است، آن را در قسمت نظرات مطرح کنید تا متخصصان سئوی مدیریو به آن پاسخ دهند.