بازاریابی محتوا چیست؟
بازاریابی محتوا چیست؟ مطمئنا واژه بازاریابی محتوا یا content marketing را به دفعات در سایت های مختلف دیده اید و احتمالا در هر سایت هم با تعریف متفاوتی از آن مواجه شده اید.
به طور کلی واژه ها در دنیای دیجیتال مارکتینگ دارای تعاریف واحد و یکسانی نیستند و دلیل آن نبود مراجع آکادمیک مثل دانشگاه و رشته های تحصیلی در مورد این مبانی است.
به طور کلی تعریف واژه بازاریابی محتوا یا کانتنت مارکتینگ برابر است با :
(تولید محتوای مفید، هدفمند و موردنیاز کاربر، جهت حفظ کاربران قبلی و جذب مخاطبان و مشتریان جدید برای کسب و کار)
هدف از جذب مخاطب، تبدیل آن است، که نسبت به هدف کسب و کار، در بازاریابی محتوا برای تبدیل آنها به مشتری یا مخاطب برنامه ریزی میشود. این یک تعریف خلاصه ولی کامل از بازاریابی محتواست.
بازاریابی محتوا را چگونه اجرا کنیم؟
بازاریابی محتوا یکی از مباحث گسترده در علم بازاریابی اینترنتی است. جایگاه این علم به تازگی مورد توجه قرار گرفته و هرروز در حال پیشرفت است.
این جایگاه آنقدر برای متخصصان بازاریابی اینترنتی اهمیت دارد که حتی سایت هایی صرفا مختص آموزش آن را راه اندازی کرده اند. همینطور ما در مدیریو برای آموزش بازاریابی محتوا یک دسته بندی جداگانه تولید کرده و در آن به تولید محتوای هدفمند میپردازیم.
خیلی از افراد تولید محتوا را با بازاریابی محتوا اشتباه میگیرند و فکر میکنند صرفا با تولید محتوا، در حال انجام بازاریابی محتوا هستند. اما تولید محتوا یکی از مراحل بازاریابی محتواست. در ادامه قدم های اجرای بازاریابی محتوا را برای شما بیان میکنیم:
- انتخاب نوع حیطه کسب و کار
- انتخاب موضوع سایت
با این فرض که شما حیطه کسب و کار و موضوع سایت خود را انتخاب کرده اید، به ادامه ماجرا میپردازیم:
3_ انتخاب هدف برای تولید محتوا
برای بازاریابی محتوای مناسب شما باید هدف خود از تولید محتوا را بدانید. شما قرار است با بازاریابی محتوا، چه مخاطبی را و با چه هدفی به سایت خود بکشانید؟
دقیقا مشخص کنید که آیا قرار است یک محصول فیزیکی بفروشید، مخاطبان را برای خرید یک دوره آموزشی آماده کنید؟ یا صرفا نیاز به بازدید مخاطب جهت یک سایت محتوایی دارید.
4_ شناخت مخاطب
پس از انتخاب هدف، نیاز به شناخت مخاطب خود دارید. چه کسی نیاز به محصولات یا محتواهای شما دارد؟
به طور مثال اگر شما یک شرکت تولید محتوا هستید، احتمالا مخاطبان شما مدیران و وبمستران سایت ها هستند. علاوه بر آن افرادی که علاقه مند به راه اندازی کسب و کار اینترنتی هستند نیز در آینده میتوانند مخاطبان شما باشند. پس باید محتوایی تولید کنید که این افراد را به سمت خود جذب کند.
5_ شناخت نیاز
پس از شناخت مخاطب، دست به شناخت نیاز مخاطبان بزنید.
در مثال قبلی، یک مدیر سایت نیاز به چه چیزهایی دارد؟
یک مدیر سایت در طول سال احتمالا نیاز به خرید دامنه، ثبت هاست، خرید ssl، خدمات مشاوره وبسایت، خدمات سئو، خدمات تولید محتوا و… دارد.
حالا شما باید انتخاب کنید که کدام خدمات را میتوانید برای مدیران سایت ارائه دهید؟
6_ انتخاب کلمات کلیدی:
انتخاب کلمات کلیدی سایت، مقوله ای جدا است که در مقالات دیگر به طور مفصل به آن میپردازیم اما به طور خلاصه شما باید کلماتی که کاربران برای پیدا کردن نیازشان جستجو میکنند را پیدا کنید تا بتوانید برای هرکدام اقدام به تولید محتوا کنید.
سایت هایی در پیدا کردن کلمات کلیدی به شما کمک میکنند از جمله : google keyword و kwfinder . در این سایت ها شما میتوانید کلمات هدف خود را جستجو کرده و بر اساس تعداد سرچ و سختی آن، کلمات کلیدی نهایی خود را استخراج کنید.
برای درک بهتر ماجرا یک مثال برای شما میزنیم:
با توجه به مثالی که در قسمت شناخت نیاز زده شد، سایت شما در زمینه فروش محصولات و خدمات به وبمستران مشغول است. به طور مثال خدماتی که شما ارائه میکنید عبارت است از :
- فروش دامنه برای سایت
- فروش انواع هاست
- تولید محتوا جهت سئو
حال باید به این فکر کنید که مخاطبان و مشتریان شما، برای رفع نیاز خود در این موضوعات، در موتور جستجو چه چیزی را سرچ میکنند.
احتمالا افراد بسیار کمی برای پیدا کردن یک سایت فروش هاست، کلمه “سایت فروشنده هاست” را جستجو میکنند.
در عوض تعداد بسیار بالایی کلمه “خرید هاست” را جستجو میکنند. این یک کلمه مناسب برای تولید محتوای شما است.
همینطور برای دو خدمت دیگر کلمات “ثبت دامنه” و “تولید محتوا” میتواند گزینه های مناسبی باشد.
7_ تولید محتوا
شما باید طبق اطلاعاتی که در بالا به دست آورده اید، برای فروش محصول یا خدمات خود برنامه ریزی کنید و در زمان های مشخص به تولید محتوا روی بیاورید.
تولید محتوای شما باید باعث جذب مخاطب شود، سپس در او حس نیاز به محصول و خدمات شما را بیدار کند و سپس در انتها شما را به عنوان یک راه حل مناسب برای رفع این نیاز ارائه دهد.
به طور مثال شما میتوانید با یک مقاله مناسب در زمینه خرید هاست، مخاطبان را به سایت خود بکشانید و سپس آن ها را تبدیل به خریدار کنید.
نمونه این مثال مقاله انتخاب هاست خوب، در سایت مدیریو است.
برای برنامه ریزی مناسب و اصولی جهت تولید محتوا، ما به شما پیشنهاد ساخت یک تقویم محتوا را داریم
تقویم محتوا
وجود تقویم محتوا در هر کمپین بازاریابی محتوایی ضرورت دارد. ولی تقویم محتوا چیست؟
تقویم محتوا یک تقویم جهت برنامه ریزی تولید محتوای سایت شما است. شما باید در تقویم محتوا موارد زیر را برای هر محتوا داشته باشید.
- موضوع و عنوان محتوا
- کلمه یا کلمات کلیدی
- نویسنده
- فرمت محتوا
- تاریخ ارسال محتوا
- دسته بندی محتوا
- و…
تقویم محتوای شما باید دارای زمانبندی دقیق باشد و محتواهای شما در زمان مشخصی ارسال شود.
8_ توزیع محتوا
منظور از توزیع محتوا، محل هایی است که شما میخواهید در آن محتوای خود را به اشتراک بگذارید. این مکان ها در درجه اول سایت و سپس شبکه های اجتماعی مختلف مثل اینستاگرام و فیبسوک و توییتر و مسنجر هایی مثل تلگرام است.
در ابتدای راه پیشنهاد میشود فقط روی سایت تمرکز کنید اما پس از گذشت زمان کوتاهی باید شروع به تولید محتوا در شبکه های اجتماعی کنید، میتوانید برای شبکه های اجتماعی نیز تقویم محتوایی درست کنید و آن را با تقویم محتوایی سایت خود هماهنگ کنید.
این ها یک نقشه راه برای بازاریابی محتوا بودند. اما در بازاریابی محتوا نکات فراوانی وجود دارد که باید به آنها نیز دقت کنید در ادامه یک نکته مهم را برای شما توضیح میدهیم.
بازاریابی محتوا در اینترنت چگونه انجام میشود؟
در بازاریابی محتوا ما اقدام به تولید محتوا در سایت میکنیم. اما چه محتوایی؟
محتوای مورد نیاز کاربر.
کاربران برای حل نیاز های خود اقدام به جستجو در اینترنت میکنند. ما باید بتوانیم به خوبی نیاز های مخاطب را جوابگو باشیم.
در کانتنت مارکتینگ، منظور از محتوا صرفا متن، فیلم و صوت نیست. در سایت با روش های مختلفی میتوانید به حل نیاز مخاطبان بپردازید.
در ادامه انواعی از بازاریابی محتوا را با ذکر مثال برای شما بیان میکنیم.
ارائه اطلاعات مفید و رفع نیاز
به طور مثال:
یک کاربر با جستجو کلمه “تولید محتوا” در گوگل، احتمالا نیاز به یک شخص یا شرکت برای مشاوره و سپس تولید محتوای سایت خود دارد. این کاربر دوست دارد در محتوایی که گوگل به آن پیشنهاد میدهد، چه چیزی را مشاهده کند؟
احتمالا این موارد میتواند به این کاربر کمک کند:
- اهمیت تولید محتوا برای سایت
- چگونگی تولید محتوا
- باید ها و نباید ها
- مزیت ها
- قیمت ارائه خدمات
- راه های ارتباطی جهت سفارش یا مشاوره
شما با توجه به این نکات میتوانید یک محتوای مفید برای کاربر تولید کرده و باعث تبدیل کاربر به مخاطب و مشتری شوید. در این نوع محتوا، شما اطلاعات مورد نیاز کاربر را در اختیار او قرار داده و سپس سعی به رفع نیاز های آن توسط خودتان میکنید.
ایجاد نیاز:
در مثالی که در بالا زده شد، شما میتواند به روش دیگری به بازاریابی محتوا برای سایت خود بپردازید. تصور کنید کاربر پس از جستجو کلمه “تولید محتوا” در گوگل، با سایتی آشنا شود که به جای ارائه خدمات تولید محتوا، به آموزش تولید محتوا به کاربران میپردازد.
مطمئنا هدف این سایت تبدیل کاربر به خریدار خدمات نیست.
مدیران این سایت میتوانند با ایجاد یک محتوای مفید، در ابتدا به کمک یک آموزش نسبتا کامل برای تولید محتوای سایت، به کاربر این موضوع را بفهماند که در این حیطه حرفه ای هستند.
پس از آن به ایجاد این نیاز بپردازد که:
هر مدیر سایت باید بتواند برای سایت خود محتوا تولید کند و از شر هزینه های کلان تولید محتوا راحت شود.
سپس به سراغ ارائه راه حل میرود و به مخاطب میفهماند که: میتواند برای حل این مشکل، به یادگیری تولید محتوا بپردازد.
در آخرین مرحله خود را به عنوان راه حل معرفی کند و سعی در فروش محصول خود در زمینه آموزش تولید محتوا سایت میکند.
این نیز نوعی تولید محتوا در جهت بازاریابی محصول یا خدمات است که در 3 بخش زیر خلاصه میشود :
- ایجاد نیاز
- ارائه راه حل
- معرفی خود به عنوان راه حل
ارائه خدمات رایگان و حل مشکلات غیر رایگان
روش دیگر بازاریابی در محتوا، برطرف کردن یک نیاز کاربر به صورت رایگان و سپس، برطرف کردن نیاز های دیگر کاربر و دریافت هزینه است. این مورد شاید کمی نزدیک به مثال بالا باشد، اما مثالی که در این قسمت برای شما میزنیم با مثال بالا تفاوت دارد.
نمونه این نوع کانتنت مارکتینگ، سایت های ثبت دامنه هستند. نمونه معروف این سایتها، سایت namemesh است. در این سایت شما میتوانید به جستجوی نام مورد نظر خود برای انتخاب دامنه سایت بپردازید.
سپس این سایت، نام شما را در دامنه های مختلف و با پسوند های مختلف آزاد و ثبت نشده به شما پیشنهاد میدهد. علاوه بر آن به شما بیش از صد ها نام مشابه نام انتخابیه شما جهت ثبت دامنه میدهد.
پس از رفع نیاز شما که انتخاب نام مناسب جهت دامنه است، به رفع نیاز دیگرتان که ثبت دامنه است میپردازد و شما از طریق همین سایت به ثبت دامنه میپردازید.
نمونه دیگر آن سایت MOZ است. این سایت به سئو کاران یک ابزار رایگان جهت آنالیز بک لینک رقبا میدهد.
نسخه رایگان این ابزار در عین مفید و کاربردی بودن، محدودیت هایی دارد که پس از خرید نسخه کامل قابلیت های فراوانی در اختیار کاربران قرار میدهد. علاوه برآن، این سایت خود ارائه دهنده پکیج های بک لینک است.
این سایت یک رفرنس معتبر برای آموزش سئو است، اما در این سایت به جای بازاریابی محتوا جهت فروش بک لینک، بیشتر تمرکز آنها برروی ابزار سایت است. اغلب مخاطبانی که به سمت ابزار رایگان آنها روانه میشوند، دست به خرید این ابزار و سپس خرید بک لینک نیز میزنند.
این نوعی دیگر از بازاریابی محتوا بود که با کمک ابزار ها و نه تنها محتوا، اتفاق میوفتد.
تا اینجا سعی شد با مثال های واقعی، به معرفی چند نوع روش پیاده سازی بازاریابی محتوا (content marketing) در اینترنت بپردازیم.
چگونه در بازایابی و تولید محتوا مرجع شویم؟
منظور از مرجع شدن، این است که مخاطبان در صورتی که در حوزه کسب و کار شما با مشکل یا سؤالی برخورد کنند، سریعا برای حل آن به سراغ شما بیایند چون مطمئن هستند که بهترین جواب یا راه حل نزد شماست.
گوگل سایت های مرجع را بسیار دوست دارد و آنها را از تعداد بالای سرچ برندشان در جستجو ها شناسایی میکند:
به طور مثال سایت moz یک سایت برند و مرجع است ، تعداد جستجوی برند “moz” در گوگل، در ماه بالای چند ده هزار بار است.
برای مرجع شدن چکارکینم؟
به طور خلاصه:
- در حوره کاری خود در مورد هرچیزی تولید محتوای واقعا مفید انجام دهید.
- برنامه ريزي براي توليد محتوا داشته باشيد.
- با مخاطبان خود تعامل داشته باشید
- لينک سازي داخلي را به خوبی انجام دهید و باعث گردش مخاب در سایت خود شوید.
- باعث افزایش اعتبار سایت خود از طریق لینک سازی off-page و شبکه های اجتماعی شوید.
نتیجه گیری:
در انتهای مقاله باید عنوان کنیم که:
محتوای تکراری که در همه جا نظیر آن وجود دارد، با محتوایی که وجود ندارد فرقی نمیکند.
در بازه های زمانی مختلف ولی منظم سعی کنید به آپدیت مقالات خود بپردازید.
نیاز مخاطبان را شناسایی کنید و سعی در رفع آنها داشته باشید.
با آرزوی موفقیت