راه اندازی فروشگاه اینترنتی: اگر اشتباه نکنم حدود 12 سال پیش بود که بعد از کلی کلنجار رفتن با خودم و بعد از خودم با خوانواده ام، همه راضی به این موضوع شدند که من یک فروشگاه لوازم خانگی راه اندازی کنم. دقیقا این را به خاطر دارم که تمامی سرمایه من در آن زمان 14 میلیون تومان بود و آن هم پولی بود که از فروش زمینی که پدرم برای ازدواج من کنار گذاشته بود به دست آورده بودم (همین اصلی ترین دلیل مخالفت خانواده بود).
بعد از یک حساب سرانگشتی متوجه شدم که باز هم سرمایه اولیه من کافی نیست و محبور به قرض کردن از دو نفر از رفقایم شدم. با سرمایه 18 تومانی مغازه لوازم خانگی خود را در یکی از خیابان های شلوغ اصفهان راه اندازی کردم. امروز 12 سال از آن روز گذشته است. با درآمد آن فروشگاه توانستم در ابتدا پولی که بابت راه اندازی فروشگاه قرض گرفته بودم را بپردازم و نهایتا هم یک زمین با موقعیت زمینی که فروخته بودم خریداری کنم. مغازه را 5 سال بعد واگذار کردم و وارد دنیای کسب و کار اینترنتی شدم. درآمد مغازه در آن 5 سال برای من خوب بود، حتی گاها 6 تا 7 برابر یک حقوق اداره کار در کشور. اما چرا در مقاله راه اندازی فروشگاه اینترنتی در حال صحبت از فروشگاه فیزیکی هستم؟
راستش را بخواهید هدف اصلی صحبت از فروشگاه لوازم خانگی نبود. هدف به یادآوری تاریخ راه اندازی آن و سرمایه ای که با آن کارم را شروع کردم بود. چند روز پیش برای نوشتن مقاله ای وارد سایت ویکی پدیا و توضیحات آن درمورد دیجی کالا شدم. وقتی که تاریخ تأسیس دیجی کالا و سرمایه اولیه راه اندازی آن را دیدم کمی به فکر فرو رفتم. دقیقا یک سال قبل از شروع کار من، و با 2 میلیون تومان سرمایه بیشتر، برادران محمدی برای راه اندازی بزرگترین فروشگاه اینترنتی ایران اقدام کردند.
شاید اگر آن روز به جای فروشگاه لوازم خانگی من هم به راه اندازی یک فروشگاه آنلاین رو آورده بودم، به جای نشستن پشت میز رایانه جهت تولید محتوای سایت، پشت میز ریاست یکی از بزرگترین فروشگاه های اینترنتی ایران نشسته بودم.
احتمالا شما هم دقیقا جایی ایستاده اید که من 12 سال پیش ایستاده بودم، مقداری سرمایه دارید و میخواهید یک فروشگاه اینترنتی راه اندازی کنید. نقطه مثبت این ماجرا این است که حداقل شما در زمان و مکان خوبی، به فکر راه اندازی این نوع کسب و کار اینترنتی افتاده اید و با یک تصمیم درست ممکن است شما هم در چند سال آینده پشت میز ریاست یک شرکت بزرگ نشسته باشید.
در این مقاله سعی میکنم یک راهنمای کامل و جامع برای کسانی که قصد راه اندازی فروشگاه اینترنتی و آنلاین دارند تولید کنم، از مزایای فروشگاه آنلاین تا بهترین گزینه های برای راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی. با ما همراه باشید.
مزیت های راه اندازی فروشگاه آنلاین
اگر بخواهم مزایای یک فروشگاه اینترنتی نسبت به فروشگاه فیزیکی که 5 سال از عمرم را در آن صرف کردم بگویم، اولین مورد آن، این است که مشتریان شما دیگر محدود به یک کوچه، خیابان و حتی استان نیستند. کافی است تا یکی از محصولات شما در صفحات جستجوی گوگل رتبه خوبی داشته باشد و یا اصلا یک کمپین تبلیغاتی با استفاده از پنل پیامک ایجاد کنید، و ده ها راه دیگر که همگی میتوانند از سراسر کشور مشتریان را به کسب و کار شما سرازیر کنند
مزیت دوم رها شدن از هزینه های اجاره، مالیات، پول آب و برق و … است. شاید بگویید که که خب فروشگاه آنلاین نیز دارای هزینه هایی است که دائما نیاز به پرداخت دارند. درست است. یک فروشگاه ممکن است در طول سال هزینه هایی داشته باشد مانند هزینه های پایین:
- تمدید دامنه (نام اینترنتی سایت)
- تمدید هاست (فضای ذخیره سازی)
- سئو (افزایش رتبه در گوگل)
- پشتیبانی
- و…
اما نکته ای که باید به شما بگویم آن است که این هزنیه ها نسبت به درآمد شما تنظیم میشود.
به طور مثال زمانی که شما یک فروشگاه آنلاین با درآمد ماهانه 4 میلیون تومان دارید، نهایت هزینه ای که در ماه برای آن میکنید یک هشتم این درآمد هم نیست زیرا نه ترافیک زیادی دارید که نیاز به افزایش فضای هاست فروشگاه خود داشته باشید، نه مخاطبان فراوانی دارید که دائما نیاز به پشتیبانی داشته باشند و… تنها در صورتی که درآمد شما افزایش پیدا کند شما مجبور به صرف هزینه جزیی برای افزایش ظرفیت های سایت خود میشوید.
این حرف ها را در حالی مینویسم که دقیقا به یاد دارم که در ماه سوم راه اندازی فروشگاه فیزیکی خود، هزینه ای که بابت اجاره فروشگاه پرداختم، بیشتر از 3 برابر کل فروش آن ماه فروشگاه بود.
مزیت سوم، قابل ارتقا بودن و یا SKY LEVEL بودنِ سایت و فروشگاهِ اینترنتی است. این حالت برای فروشگاه من پیش نیامد اما شما تصور کنید که صاحب یک فروشگاه فیزیکی هستید، بعد از گذشت زمانی مشتریان شما به شدت افزایش پیدا میکنند و دیگر ظرفیت فروشگاه شما توانایی پاسخ دهی به این حجم از مشتریان را ندارد. چه راهی برای شما وجود دارد؟
- اجاره مغازه بزرگتر؟ احتمالا با این کار و عوض کردن محل مغازه نیمی از مشتریان شما از دست میروند
- اجاره یک مغازه دیگر در نزدیکی آن محل؟ اگر ملکی برای اجاره پیدا نکنید چه؟
- استخدام نیرو های بیشتر؟ توانایی مدیریت چند نیرو در یک فروشگاه را دارید؟ هزینه های بیمه، حقوق و … چه؟
- راستی حسابداری فروشگاه به چه صورت اتفاق می افتد؟
- در ضمن پس از تمامی این ها به هزینه های اضاف شده مالیات نیز نیم نگاهی داشته باشید
اما حالا در یک فروشگاه آنلاین، پس از راه اندازی فروشگاه آنلاین متوجه میشوید که کاربران شما به شدت افزایش پیدا کرده اند و سایت توان پاسخگویی به تمامی نیاز آن هارا ندارد. راه حل چیست؟
- افزایش ظرفیت هاست با پرداخت یک مبلغ کم نسبت به درآمد افزایش یافته
- اضاقه کردن یک یا چند دسته بندی محصول دیگر
- عقد قرار داد با یک فروشگاه و یا انبار فیزیکی برای فروش محصولات آن ها به مشتریان خود
- نهایتا استخدام یک یا دو منشی و پشتیبان سایت آن هم به صورت دورکاری و غیر حضوری
به این دلیل فروشگاه های آنلاین اِسکی لول هستند، یعنی افزایش ظرفیت در آنها بسیار راحت اتفاق می افتد.
از دیگر مزایای فروشگاه اینترنتی میتوان به موارد پایین اشاره کرد:
- نیاز به کار حضوری ندارند و از هرجایی مدیریت میشوند
- زمان کاری آزاد و طبق میل و اراده شماست
- با مشکلاتی چون سر و کله زدن با مشتریان به صورت حضوری روبرو نیستید
- محدودیت جا و مکان برای اجناس خود ندارید
- افزایش مخاطبان و درآمد در آن با استفاده از بازاریابی اینترنتی بسیار آسان است
- فروش 24 ساعته بدون نیاز به نیرو
- و…
البته مطمئنا هر کسب و کاری خود دارای مشکلات و معایبی نیز هست و ما نباید صرفا به صورت یک طرفه به آن نگاه کنیم.
معایب ساخت و راه اندازی فروشگاه اینترنتی
فروشگاه اینترنتی در کنار تمامی مزایا، دارای معایبی نیز هست از جمله:
مشکلات سخت افزاری و فنی که ممکن است برای سایت شما پیش بیاید از جمله کاهش سرعت، خرابی هاست، مشکل در فرآیند خرید و… که البته اگر تیم سازنده فروشگاه شما، قوی و کار بلد باشند نیازی به نگرانی ندارید.
پس از مشکلات سخت افزاری، یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است با آن روبرو شوید، کمبود اعتماد در فضای وب است، خریداران در خرید از فروشگاه فیزیکی اعتماد بالاتری نسبت به فروشگاه اینترنتی دارند و این موضوع میتواند گاها برای شما مشکل ساز شود. البته راه حل هایی برای این موضوع وجود دارد از جمله دریافت نماد های اعتبار و استفاده از درگاه های پرداخت بانکی و امن که به شدت میتواند در افزایش اعتماد کاربران تأثیر مثبت داشته باشد.
مشکل بعدی که ممکن است با آن روبرو شوید، رقبای خطرناک است، در فروشگاه های اینترنتی گاها به صورت ناجوانمردانه و با استفاده از روش هایی، رقبا سعی در لطمه زدن به سایت و یا رتبه سایت شما در گوگل میکنند، همین موضوع میتواند در مقاطعی باعث ایجاد نارضایتی کاربران و در نهایت کاهش مخاطبان شما بشود اما این مورد نیز در صورتی که تیم پشتیبان سایت شما قوی باشد، بدون شک به راحتی قابل پیشگیری است.
پیش نیاز ها و نکات راه اندازی فروشگاه اینترنتی
راه اندازی یک فروشگاه آنلاین پیش نیازی دارد؟ اگر این سؤال را در مورد تأسیس یک فروشگاه فیزیکی از من بپرسید 4 جواب به شما میدهم
- پول
- وجه نقد
- سرمایه
- هزینه
بله دقیقا تمامی این 4 مورد به یک چیز اشاره دارند و آن داشتن سرمایه اولیه است. در راه اندازی فروشگاه آنلاین نیز این موضوع صدق میکند اما نه به این شدت. همانطور که گفته شد فروشگاه دیجی کالا صرفا با سرمایه 20 میلیون تومانی راه اندازی شد و پس از آن به دلیل قابلیت افزایش ظرفیت آسان فروشگاه های اینترنتی (sky level)، به جذب سرمایه گذار و افزایش ظرفیت خود پرداخت. برای راه اندازی یک فروشگاه اینترنتیِ ((خوب و مناسب)) نسبت به نیاز صاحب آن، میتوان با سرمایه های کم نیز شروع کرد و سپس در آینده آن را ارتقاء داد.
پس از سرمایه، بهتر است صاحب سایت فروشگاهی، یک آشنایی جزیی نیز با سئو و بهینه سازی سایت داشته باشد. البته در ابتدا نیاز به دانستن مفاهیم تخصصی ندارید اما با این حال در سایت مدیریو، در حد نیاز مخاطبان به آموزش های سئو پرداخته ایم. برای این منظور میتوانید به دسته بندی آموزش سئو و علی الخصوص آموزش سئو فروشگاه اینترنتی مراجعه کنید.
البته این را بندانید که اگر تیم راه اندازی فروشگاه آنلاین شما دارای سابقه کاری مفید در این زمینه باشند میتوانند در این موضوعات به خوبی به شما مشاوره بدهند و شما را از پرداخت هزینه های اضاف معاف کنند.
چطور یک فروشگاه اینترنتی راه بیاندازیم؟
برای تأسیس و راه اندازی فروشگاه آنلاین راه های بسیار زیادی در مقابل شما قرار دارد. هرکدام از این راه ها معایب و مزایای خود را دارد اما در نهایت انتخاب به عهده شماست و انتخاب شما نیز میتواند نسبت به هدف و آینده ای که برای کسب و کار آنلاین خود دارید تغییر کند. پیشنهاد میکنم تمامی موارد پایین را مطالعه کنید. اما اگر زمان کافی و حوصله مطالعه ندارید، برای شما بهترین و مهم ترین راه ها را در ابتدای آموزش قرار دادم، میتوانید صرفا 3 مورد اول را مطالعه کنید:
ووکامرس
ووکامرس رایج ترین راه برای راه اندازی فروشگاه آنلاین است. احتمالا با سیستم وردپرس آشنا هستید. وردپرس یک سیستم سایت ساز است. طراحی سایت با وردپرس کار آسانی است اما مدیریت آن واقعا نیاز به تجربه دارد و اداره کردن آن بدون تجربه و یا مشاوره از متخصصان این حوزه دشوار است.
ووکامرس یکی از افرونه هایی است که به وردپرس شما متصل شده و سایت شما را تبدیل به یک سایت فروشگاهی میکند، قابلیت افزودن محصول، قیمت گذاری، اضافه کردن مشخصات محصول، اتصال به درگاه پرداخت و … را به سایت شما میدهد.
اگر بخواهم بی پرده صحبت کنم، بیشتر از نیمی از فروشگاه ها نه تنها در سطح وب ایران بلکه در تمامی وب سایت های فروشگاهی، با استفاده از فروشگاه ساز ووکامرس و وردپرس ساخته شده اند. شاید این یک دلیل موجه باشد که شما برای ساخت فروشگاه خود به سمت این فروشگاه ساز بروید. اما باید یک موضوع را قبل از آن بدانید و آن این است که، هیچ کدام از فروشگاه های اینترنتی بزرگ و موفق در ایران و جهان با استفاده از وردپرس و افزونه ووکامرس ساخته نشده اند.
سایت هایی مانند دیجی کالا، بامیلو، مدیسه، کالا، موبایل دات آی آر و سایت های خارجی مانند آمازون، ای بی، علی بابا و… همگی با استفاده از طراحی اختصاصی ساخته شده اند. دلیل آن این است که وردپرس یک سیستم سایت سازِ مناسب برای سایت های محتوایی است اما هسته آن برای استفاده در سایت های فروشگاه آنلاین بهینه نشده است. این موضوع باعث میشود تا در لِول های سطح پایین و فروشگاه های کوچک، این سیستم گزینه مناسبی باشد اما اگر هدف شما یک فروشگاه سطح بالا با درآمد مناسب است پیشنهاد میشود تا به سراغ این فروشگاه ساز نروید.
مزایای ووکامرس:
- قیمت پایین
- استفاده آسان
- راه اندازی سریع
- هماهنگی با اغلب افزونه های وردپرس
- تنوع قالب
معایب ووکامرس
- نبود پشتیبانی مناسب (برای کاربران ایرانی)
- قدرت پایین در پروژه های نسبتا قوی
- سرعت پایین
- امنیت نسبتا ضعیف
- سئو نسبتا ضعیف
- آپدیت های خسته کننده و سریع
- ایجاد محدودیت های مختلف
سفارش ساخت فروشگاه اینترنتی به صورت اختصاصی به شرکت ها
راه دومی که برای راه اندازی فروشگاه آنلاین در پیش روی شما عقد قراردارد و همکاری با شرکت های طراحی سایت و سازنده فروشگاه اینترنتی است. پیشنهاد شخص من به شما برای راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی و آنلاین قوی، همکاری با یک ((شرکت)) طراحی سایت است. بازهم روی کلمه شرکت تأکید میکنم، زیرا به دفعات مشاهده کرده ام که همکاری با فریلنسر ها و آزاد کار ها در پروژه های بزرگ طراحی سایت و فروشگاه اینترنتی، باعث ایجاد چه مشکلات فراوانی شده است.
کوچکترین مزیت همکاری با یک شرکت، این است که شما در حال همکاری با یک تیم هستید و دیگر طرف مقابل شما قرار نیست تمامی نگرانی های پروژه ها تنها به دوش بکشد. در یک پروژه طراحی سایت و یا اپلیکیشن فروشگاهی، مشکلات بسیار زیادی وجود دارد. از جمله:
- طراحی ظاهر اولیه سایت
- کد نویسی استاندارد قالب
- اتصال قالب به دیتابیس عظیم فروشگاهی
- اتصال دیتابیس به پنل مدیریت سایت فروشگاهی
- ایجاد المان ها و افزونه های اضافی و مورد نیاز مشتری
- طراحی صفحات ضروری سایت (تماس با ما، وبلاگ و…) طبق استاندارد های فروشگاهی
- ریسپانسیو کردن قالب
- افزایش ux و زیبایی
- باگ گیری و کنترل مشکلات سخت افزاری
از آنجایی که سفارش های طراحی سایت فروشگاه اینترنتی اغلب با طراحی اپ فروشگاهی همراه است پس از تمامی این مراحل تازه نوبت به طراحی اپلیکیشن فروشگاه میرسد و در آن نیز تمامی مشکلات یاد شده همراه با مشکلات دیگری چون موارد پایین وجود دارد:
- اتصال سایت به اپلیکیشن
- اتصال سیستم های حسابداری
- تست اپلیکیشن در دستگاه های مختلف
- کد نویسی اپلیکیشن برای سیستم های اندروید و سپس ios
- ایجاد فیلتر های انتخاب کننده محصولات
- و…
حال تصور کنید که قرار است تمامی این مشکلات را صرفا یک نفر و به تنهایی حل کند و بار آنها را به دوش بکشد (در ضمن احتمالا این ها نیمی از مشکلات احتمالی هم نیستند)
پس از تمامی اینها و برفرض اینکه سایت و فروشگاه آنلاین شما آماده شده باشد و به دست شما برسد، موضوع؛ مشکلاتی است که در حین کار با آنها مواجه میشوید و حل کردن این مشکلات (فنی) نیاز به یک تیم واحد دارد که اغلب شرکت ها این تیم را در اختیار دارند.
تمامی صحبت ها تا ایجا برای متقائد کردن شما جهت همکاری با یک شرکت طراحی سایت بود اما به هیج عنوان پیشنهاد نمیکم که با هر شرکتی همکاری کنید. مطمئنا در هر کسب و کاری افراد متقلب و همینطور افراد کم تجربه وجود دارند که به تنهایی پتانسیل این را دارند که تمامی هزینه و زمان شما را به باد بدهند.
پیشنهاد ما برای انتخاب یک شرکت مناسب جهت سپردن سفارش راه اندازی فروشگاه اینترنتی خود به آنها، در ابتدا:
_ دیدن نمونه کار های آن هاست. مطمئن شوید که نمونه کار های آن تیم و شرکت در حال فعالیت هستند و مشکلی ندارند.
_ پس از آن تماس با مشتریان و نظر سنجی درمورد خدمات و مخصوصا پشتیبانی این تیم است.
_ سپس درمورد بروز رسانی های از آن ها سؤال کنید و اطمینان حاصل کنید و که پس از هر مقطع زمانی، سایت یا اپلیکیشن فروشگاهی دریافتی شما به روز میشود تا مشکلات احتمالی آن برطرف شود.
_ در انتها نیز یک جلسه حضوری با مدیران و یا تیم فروش آن شرکت میتواند به شدت به شما کمک کند.
اگر به شخصه بخواهم به شما شرکتی برای طراحی اپلیکیشن فروشگاهی معرفی کنم، شرکت مدیریو “آوارت سابق” را پیشنهاد میکنم. نام محصول فروشگاه این شرکت فراشاپ است که میتوانید در لینک پایین با این محصول بیشتر آشنا شوید و یا با تماس با مشاوران این شرکت به صورت رایگان از آنها مشاوره بگیرید.
سایت و اپلیکیشن فروشگاهی فراشاپ
این شرکت نمونه های موفقی نیز در زمینه فروشگاه های اینترنتی داشته است از جمله:
- راه اندازی فروشگاه اینترنتی لباس
- راه اندازی فروشگاه اینترنتی مواد غذایی
- راه اندازی فروشگاه اینترنتی لوازم خانگی
از جمله نمونه کار های موفق این شرکت میتوان به:
- راه اندازی فروشگاه اینترنتی فراشاپ (fara shop)
- راه اندازی فروشگاه اینترنتی کالا سونیک (kala sonic)
- راه اندازی فروشگاه اینترنتی بازاروز (bazarooz)
- راه اندازی فروشگاه اینترنتی مبنا چوب (mabna choob)
- راه اندازی فروشگاه اینترنتی مترو مارکت (metro marcket)
- راه اندازی فروشگاه اینترنتی گیاهین (gyahin)
اشاره کرد.
با توجه به سابقه و تجربه بالای متخصصان این شرکت، میتوانند از صفر تا صد راه اندازی فروشگاه اینترنتی در کنار شما باشند.
البته از آنجایی که بنده در مقام یک شخص در حال نوشتن این مقاله هستم و نه یک بازاریاب، باز هم به شما پیشنهاد میکنم از روش هایی که در بالا توضیح داده شد، از مناسب بودن خدمات این شرکت اطمینان حاصل کنید.
به عنوان مزایای فروشگاه اختصاصی میتوان به موارد زیر اشاره کرد: (تمامی مزایای پایین در صورت همکاری با یک شرکت موفق در نظر گرفته شده است)
- سرعت بالا در ارائه محصول
- پشتیبانی بسیار قوی
- خدمات عالی
- رفع سریع مشکلات اختمالی پس از اجرای کار
- قابلیت ایجاد هرنوع تغییرات
- محدودیت کم
- جلب اطمینان خاطر
معایب فروشگاه اختصاصی:
هزینه نسبتا بالا (نسبت به بقیه روش های موجود جهت راه اندازی فروشگاه آنلاین)
راه اندازی فروشگاه با سایت ساز ها
روش دیگری برای راه اندازی فروشگاه آنلاین استفاده از سایت ساز ها و فروشگاه ساز ها هستند. اگر بخواهم به طور کلی توضیح دهم روش کار اینها همانند روش کار وردپرس و ووکامرس است البته کمی کار با آنها ساده تر است و محیط مدیریت آنها دارای زیبایی بهتری است. هزینه راه اندازی فروشگاه اینترنتی با استفاده از این سایت ها کمی بیشتر از وردپرس است.
اگر نظر من را بخواهید این نوع فروشگاه ساز ها هم دارای مشکلات ووکامرس (محدودیت ها) هستند و در انتها پیشنهاد من این است که از آنها برای پروژه های بزرگ استفاده نکنید. اما اگر پروژه شما یک کسب و کار کوچک است میتوانید برای ساخت فروشگاه خود روی این مورد حساب کنید
مزایای فروشگاه ساز ها
- قیمت پایین
- استفاده آسان
- راه اندازی سریع
- زیبایی مناسب
- پشتیبانی خوب (با توجه به بومی بودن)
معایب فروشگاه ساز ها
- اغلب افزایش ظرفیت در آنها هزینه بر است
- محدودیت های زیادی دارند
- قابلیت افزایش ظرفیت پایین
- قدرت پایین در پروژه های نسبتا قوی
3 پاسخ
واقعا ارزش وقت گذاشتن داشت
ممنونم محتوای خوب و جالبی بود. این روزا که دیگه کسی حتی به تبلیغات لوله بازکنی برچسب های تو کوچه خیابونم نگاه نمیکنه و اینترنتی سفارش میده، امیدوارم این طرح صیانت از فضای مجازی نتونه راحتی و سرعت توی کارها رو از مردم بگیره و به جاش کسب و کارهای آنلاین روز به رو ز رونق بگیرن، طرف الان برای لوله بازکنی هم اینترنتی سفارش میده چه برسه به سایر کارهای مهم که به اینترنت وابسته هستن.
سلام، نگران این طرح نباشید، اجرا هم بشه اون چیزی نیست که در اخبار مجازی گفته میشه