اصول کاری یک تیم موفق + عوامل و راهکارهایی برای تقویت موفقیت تیم

تیم موفق

اصول کار تیم موفق چگونه است؟ چرا برخی از شرکت ها با داشتن منابع و تیم با شکست مواجه می شوند؟ چگونه می توان فهمید که یک تیم عملکرد خوبی دارد یا نه؟ بیشتر کسب و کارهای نوپا بعد از ایده و به دنبال تیم خوب و هماهنگ هستند زیرا می دانند با داشتن تیم خوب می توانند تمام ایده و اهدافشان را عملی کنند.

آیا بین تیم و گروه تفاوت است؟

بیشتر افراد تیم را همان گروه می دانند شاید شیاهت های زیادی بین تیم و گروه وجود داشته باشد اما هر گروهی تیم نمی شود.

در واقع تیم به مجموعه‌ای از افراد هم‌فکر گفته می‌شود که با تمرکز بر روی یک هدف و ایجاد ارزش مشترک دور هم جمع می‌شوند و قادرند اختلافات موجود و طبیعی بین هم حل کنند،همچنین آنها با گذشت زمان عملکردهای مثبتی از خود نشان می دهند. در تیم همه تلاش می کنند مهارت و شایستگی های یکدیگر را توسعه دهند.

شاید برای شما جالب باشد اصول مدیریت کارکنان را بدانید در مقاله اصول مدیریت کارکنان چیست؟ 8 نکته درباره ساختن شرکتی که کارمندان از کارکردن در آن لذت می برند بیان شده است.

ایحاد یک تیم موفق، کار سخت و دشواری است. زیرا یک تیم از عناصر انسانی تشکیل شده که شناخت و همکاری با آنها پیچیده است.

اما سوال مهم اینجاست که چگونه می توان تیم موفق داشت؟ چه عواملی در تقویت موفقیت تیم نقش دارند؟ جواب این پرسش ها به قدری اهمیت دارند که حتی می تواند منجر به شکست و یا موفقیت یک کسب و کار شود. از این رو در همین راستا مقاله ای تهیه کرده ایم تا شما عزیزان بیشتر با راه و رسم تیم موفق آشنا شوید با تیم مدیریو همراه باشید.

روش های موثر برای تیم موفق

 

تیم موفق

 

وقتی افراد یک تیم برای یک هدف مشترک دور هم جمع می شوند عوامل زیادی در موفقیت آنها نقش ایفا می کند. اگر اعضا بتوانند به صورت هماهنگ و عالی با هم ارتباط برقرار کنند قطعاً تیم به موفقیت می رسد. اما این تمام ماجرا نیست و عوامل دیگری هم برای این پیمودن این مسیر موثر هستند که مهم ترین آنها عبارتند از:

1-عامل منسجم بودن در تیم

مهم ترین و اولین عاملی که می تواند در تیم موفقیت به همراه داشته باشد انسجام است. منظور از انسجام یعنی میزان تعهد و تمایل اعضا برای افزایش برتری تیم،  دوست داشتن اعضا، احترام به یکدیگر و نظرات شان، در نظر گرفتن توانایی هر فرد و … که اگر این موارد در تیم رعایت شود قطعاً تیم می تواند رشد کند

مدیران برای داشتن تیم موفق باید این ویژگی ها را در گروه مدنظر داشته باشند و ارزیابی کنند. قبول دارم که کار سختی است! اما غیر ممکن نیست!

مدیران باید با دقت بررسی کنند که

  • اعضای تیم همکاری لازم را با یکدیگر دارند یا نه؟
  • آیا اعضای تیم در فعالیت ها و بحث ها شرکت می کنند یا نه؟
  • آیا اعضا با یکدیگر رابطه خوبی دارند یا نه؟

تمام این ارزیابی ها باعث می شود تا برای چالش های ارتباطی در گروه راه حل ایجاد شود و باعث منسجم تر تیم می شود.

2- عامل ارتباط موثر با یکدیگر

داشتن ارتباط موثر با یکدیگر در تیم باعث موفقیت تیم می شود. اعضای یک تیم باید روش های موثر ارتباطی را یاد بگیرند و در روابط خود از آن استفاده کنند. اما برای داشتن یک ارتباط خوب و موثر چه چیزهایی لازم است.

  • بیان و لحن کلام
  • رضایت تیم و درنظر گرفتن انگیزه آنها
  • اهمیت به همه ایده ها
  • افزایش روابط
  • مدیریت تعارضات

اگر در تیم تعارضاتی شکل بگیرد که افراد قادر به رفع آن نباشند باید مدیر تصمیم گیری های موثر و کارآمدی داشته باشد تا بتواند به صورت عالی شرایط را کنترل کند.

3- ایجاد همگنی بیشتر برای اعضا

در محیط کار هر عضوی بر اساس تفاوت‌های فردی، تحصیلات، مهارت‌ها، توانایی‌ها، پیشنیه‌ی خانوادگی، پیشینه‌ی فرهنگی و سطح درآمد با اعضای دیگر تیم متفاوت خواهد بود. اما ثابت شده تیم هایی که همگن تر باشند می توانند منسجم تر هم باشند و به راحتی ارتباطات موثرتری برقرار کنند. البته نباید فراموش کرد که ناهمگن بودن می تواند باعث خلاقیت در تیم شود و مزیت هایی هم داشته باشد اما به صورت معمول از انسجام تیم می کاهد.

4- تعیین نقش هر عضو

هر عضوی از گروه باید بتواند نقش‌های مختلف در ساختار تیم را برعهده بگیرد که این کار وابسته به مهارت و دانش هر فرد دارد. به همین منظور مدیران باید عملکرد اعضا را زیر نظر داشته باشند تا بتوانند گروه و پتانسیل هر فرد را به صورت مناسب تشخیص دهند و بهترین نقش را برای هر فرد برگزینند در این صورت تیم موفق به پیشرفت و سرعت در روند اهداف خود می شود.

5-ثبات قدم بیشتر

نقش ثبات قدم در موفقیت تیم بسیار زیاد است. اینکه اعضای تیم چقدر پایداری و ثبات دارند؟ روند تغییرات در تیم چقدر است؟ می تواند روند رشد و موفقیت تیم را مشخص کنید. طبق پژوهش های انجام شده تیم‌هایی که نرخ تغییرات کمتری در گروه داشته اند و توانسته اند در بحث انسجام گروه و نقش افراد بهتر عمل کنند به نتایج فوق العاده ای دست پیدا کرده اند. علاوه بر این مدیران در ارزیابی عملکرد، آسان تر و راحت تر می توانند کار خود را انجام دهند.

6-بررسی اندازه گروه

شکی نیست که اندازه بزرگ گروه، تیم را قادر می سازد عملکرد بهتر داشته باشد و مهارت های گروه هم ارتقا یابد اما از طرفی نیاز به منابع بیشتر برای رسیدن به  هدف، حفظ همگنی در گروه، ایجاد انسجام بیشتر کار سختی خواهد بود. پیش بینی اینکه برای هر کسب و کاری چه اندازه از اعضا مناسب است بر عهده مدیر می باشد. یک مدیر با توجه به هماهنگی های گروه و ارزیابی وظایف می تواند مناسب ترین اندازه گروه را در کسب و کارش تشخیص دهد و یک تیم موفق داشته باشد.

7-داشتن امنیت روانی

طبق پژوهش های انجام شده توسط امی ادمونسون یکی از اساتید دانشگاه هاروارد امنیت روانی می تواند یکی از عوامل مهم، در تیم موفق باشد. بسیاری از تیم های موفق در طول فعالیت خود اشتباهات بزرگی انجام داده بودند اما مهم ترین مساله این بود که اعضای این تیم ها به اشتباهات خود به راحتی اعتراف می کردند و همه اعضای تیم درصدد رفع آن مشکل بودند وو بهترین تصمیم را می گرفتند. برای داشتن امنیت روانی در تیم توجه به 3 نکته ضروری است.

  • اینکه در تیم باورها را به سمت ” از اشتباهات یاد خواهیم گرفت.” هداست کنید.
  • ایجاد فضای امن که فرد بتواند به راحتی به اشتباهات خود اعتراف کند و در صورت لزوم از حمایت و کمک بقیه اعضا بهره ببرد.
  • پرسش های مداوم از اعضای تیم که بتواند شما در نتایج کارهایتان به بهترین جواب برساند.

8- وظایف دقیق بین اعضا و مدیران

اگر اهداف یک کسب و کار به وضوح مشخص باشد و برای هر عضوی از تیم نیز اهداف مشخصی تعیین شده باشد هر کسی می داند چه کاری از او انتظار می رود و باید برای آن تلاش کند علاوه بر این، رهبر تیم نیز باید مشکلات و چالش های اعضا را رسیدگی کند تا تیم در رسیدن به اهدافشان موفق گردند. در یک تیم موفق همه از فعالیت های یکدیگر آگاهی دارند و برای تحقق اهداف مشترک تلاش می کنند.

9-اعتماد به یکدیگر

اعتماد، نقش موثری در پیشبرد اهداف بک تیم دارد تا جایی که اگر نباشد شکست حتمی است. باید اعضای تیم اعتماد به یکدیگر را به عنوان یک تعهد بدانند و با ارتباطات موثر، اجازه دادن به اعضای تیم برای ارائه نظرات، انگیزه دادن، ارائه‌ی بازخوردها و صادق بودن در ایجاد اعتماد متقابل همکاری کنند.

اما برای اعتماد بهتر بین اعضا بهتر است نکات زیر را در نظر بگیرید.

  • ایجاد فضای روانی که هر کدام از اعضا بدون احساس بد و ناامن بتوانند نظرات خود را به راحتی بیان کنند. این موضوع کمک می کند ایده ها و مشکلات بیان شوند و حس ارزشمندی در اعضا به وجود آید.
  • داشتن صدات و شفافیت در کار اعتماد ایجاد می کند. برگزاری جلساتی با اعضای تیم در رابطه با پیشرفت کارها و کمک از آنها برای حل مشکلات پیش رو می تواند یک راهکار عالی برای اعتماد سازی باشد.
  • هر فردی در زندگی نیاز دارد بازخورد و انگیزه بگیرد تا بتواند نگرانی های خود را برطرف کند. صحبت با اعضای تیم و توضیح این مساله که کار هر کدام تا چقدر توانسه به اهداف شرکتت کمک کند باعث می شود اعضا نسبت به وظایف و سهم خود در موفقیت تیمی مطمئن شوند.
  • زمان هایی را خارج ار محیط کار سپری کنید. به عنوان مثال برگزرای جلسات و یا جشن موفقیت ها در خارج از محیط کار به ایجاد انگیزه و همکای بین اعضا کمک می کند. این کار به داشتن یک تیم موفق و شاد بسیار کمک می کند.

10- داشتن تعهد کاری

داشتن یک تعهد کاری باعث می شود که فرد در هر نقشی که باشد (یک تیم، یک کسب‌وکار، یک جامعه و یک تمدن ) موفق گردد. تعهد در رسیدن به هدف ضروری است. افرادی که تعهد کاری خوبی دارند باید تشویق شوند و در عوض آنهایی که روند کارها را کند می کنند باید از کار خود آگاهی یابند تا برای اصلاح کارشان تلاش کنند. اگر تنها یک نفر تعهد کمتری داشته باشد دیر یا زودد بقه اعضای گروه نیز از این روند پیروی می کنند. البته باید یادآوری کنم در برخی اوقات کم تعهدی، از نبود معیارهای روشن، واضح و تصمیم‌گیری‌های اشتباه ناشی می‌شود.

11-ایجاد حس اهمیت در اعضا

وجود حس “مهم بودن” به افراد کمک می کند تا کارهای خود را به بهترین شکل انجام دهند.

تشویق اعضای تیم برای کمک به یکدیگر علاوه بر اینکه باعث تقویت کار تیمی می شود حس حسادت در اعضا را به حداقل می رساند. یک رهبر هوشمند برای داشتن تیم موفق این گونه عمل می کند و فقط نتیجه نهایی را جویا می شود.

 

تیم موفق

 

برخی از تکنیک ها برای افزایش همکاری تیمی

شناخت بهتر اعضای تیم نسبت به یکدیگر، پیشرفت اعضا در‌کنار یکدیگر ، افزایش روابط بخش‌های درونی و میان کارمندان مختلف یک چالشی که هر شرکت و یا سازمانی با آن دست و پنجه نرم می کند. اما راهکارهایی هم برای پشت سر گذاشتن این چالش ارائن شده است که می تواند حس همکاری و همدلی در تیم را به اوج برساند.

1-ایجاد حس تعلق خاطر در اعضا

با از بین بردن نگرش و باور مخفی کاری اطلاعات در شرکت شما می توانید پیشنهادات و بازخوردهای عالی تر وو بهتری از کارمندان دریافت کنید همچنین به همکاری بهتر تیم کمک می کند. اگر پیشنهادات و یا بازخوردها مورد توجه قرار بگیرند کارمندان احساس تعلق بیشتری پیدا میکنند.

2-ایجاد بهبود شرایط کاری

شاید اجازه کار در منزل برای کارکنان کمی عجیب باشد اما تحقیقات نشان داده “کارکنانی که در خانه مشغول به کار هستند در مقایسه با کارمندان متداول ۶ تا ۹ ساعته ، شاد‌ترند و بهره‌وری بیشتری دارند.” این موضوع می تواند به دلیل کم شدن استرس، اتلاف وقت ها در رفت و آمد و … باشد. البته نباید فراموش کرد که حس یکنواختی را هم از بین می برد.

3- ایجاد شرایط اعتماد و پشتیبانی متقابل

اگر شرایطی ایجاد شود که اعضای تیم، بخش‌ها، و تصمیم گیرندگان، همگی باید با یکدیگر هم‌فکر باشند تا به هدفی مشترک برسند در این صورت تیم موفق خواهد شد. درک حمایت‌های متقابل اعضا، برای موفقیت در اهداف ضروری است.

نتیجه نهایی:

برای تقویت موفقیت در تیم باید تلاش کنید حس اعتماد، ایجاد ارتباط موثرتر در کارکنان، بهبود شرایط کاری، حس تعلق خاطر، بیان وظایف دقیق هر فرد و بازخوردهای موثر در مورد آن را در روند اجرای کاری خود داشته باشید تا بتوانید با یک تیم موفق و شاد با سرعت بیشتر به اهداف خود برسید.

پیشنهاد برای شما
guest
0 نظر
Inline Feedbacks
نمایش همه

آنچه در این مقاله می‌خوانید