آموزش آنالیز سئو رقبا: در مقالات آموزش سئو، به تعداد فاکتور های زیادی اشاره کردیم که شما میتوانید با پیاده سازی آنها در سایت خود، به افزایش رتبه سایت خود بپردازید. اما مطمئنا انجام تمامی فاکتور های سئو در سایت، علاوه بر زمانبر یودن، احتمالا بسیار هزینه بر است.
حال این سؤال پیش می آید که کدام فاکتور های سئو را در سایت خود پیاده سازی کنیم تا بتوانیم رتبه سایت را افزایش دهیم؟
در مورد جواب این سؤال باید این نکته را بدانید که؛ گوگل رتبه سایت شما را بر اساس سئو سایت رقبای شما افزایش یا کاهش میدهد. یعنی اگر سئو رقیبان شما در حد متوسط باشد، شما با کمی بهتر بودن از آنها میتوانید بالاتر از آنها قرار بگیرید و حتما نیاز به اجرای یک سئو کامل و پیاده سازی تمامی فاکتور های سئو در سایت را ندارید.
اما چطور میتوانیم بفهمیم که چه زمانی باید چه تعداد از فاکتور های سئو را در سایت خود پیاده کنیم؟ با تحلیل سئو سایت رقیبان!!
شما با آنالیز سئو سایت رقبا میتوانید به خوبی تصمیم بگیرید که در سایت خود چگونه عمل کنید، از هزینه های اضافی جلوگیری کنید و همینطور باعث پیشرفت سریع سایت شوید.
آنالیز سئو سایت
همانطور که گفته شد، موارد زیادی بر سئو سایت تأثیر گذار است. اما برای آنالیز سئو سایت، نیاز به تحلیل تمامی موارد سئو ندارید. برای بررسی سئو سایت، ما نیاز به آنالیز مهم ترین فاکتور های سئو از نظر گوگل داریم. اما مهم ترین فاکتور های سئو از نظر گوگل کدام اند؟
مهم ترین فاکتور های سئو از نظر گوگل
در مقاله مهم ترین فاکتور های سئوی گوگل به صورت کامل به این موارد پرداختیم. در پایین، این موارد را برای شما لیست میکنیم تا بتوانیم در ادامه مقاله برای تحلیل رقبا در سئو سایت از آنها استفاده کنیم. در کل ما در سایت 3 نوع سئو داریم و در آنالیز سایت نیز باید هر کدام از این 3 بخش را به صورت جداگانه آنالیز کنیم:
- آنالیز سئو داخلی سایت
- آنلیز سئو خارجی سایت
- آنالیز سئو تکنیکال سایت
در یک انالیز سئو سایت کامل، ما باید به خوبی مهم ترین فاکتور های هرکدام از انواع سئو را به صورت جداگانه تحلیل کنیم. البته باید این موضوع را بدانید که، در آنالیز این 3 بخش، مهم ترین بخش سئو داخلی و سئو محتوای سایت است که باید برای هر محتوا به صورت جداگانه انجام شود و دو بخش دیگر، اغلب برای هر سایت فقط یکبار نیاز به بررسی دارد. (گاها در آنالیز سئو خارجی این تعداد افزایش پیدا میکند)
آموزش آنالیز سئو سایت رقبا
تا اینجای مقاله به صورت تئوری مفاهیم ساده را برای شما توضیح دادیم. از اینجا به بعد سعی میکنیم توضیحات ما به صورت عملی باشد. برای انالیز سایت رقبا، در ابتدا یک فایل اکسل در رایانه خود باز کنید و یا یک برگه در جلو دست خود بگذارید. بهتر است برای آنالیز هر بخش از سئو داخلی، خارجی و تکنیکال یک فایل یا برگه جداگانه داشته باشید، سپس زیر عنوان های هر کدام از قسمت ها را در یک ستون بنویسید.
قبل از شروع، یک بار دیگر هدف خود از آنالیز سایت رقبا را برای شما عنوان میکینم؛ هدف ما از تحلیل سایت رقبا، این است که نقاط ضعف و قوت خود را نسبت به آنها بفهمیم و بدانیم که تا چه حد باید از آنها بهتر عمل کنیم.
در ابتدا به آنالیز سئو داخلی سایت میپردازیم:
آموزش تحلیل و آنالیز سئو داخلی سایت
گفته شد که مهم ترین بخش در آنالیز سایت، تحلیل سئو داخلی است. سئو داخلی بیشترین فاکتور های سئو را در خود جای داده است. مهم ترین فاکتور هایی که شما باید آنها را آنالیز کنید موارد پایین است:
- سرعت سایت
- سئو محتوا
- بانس ریت و نرخ کلیک (CTA & BR)
- فعالیت سایت در ماه گذشته
- اعتبار سایت و دامنه (DA & PA)
- SSL
- MAIN DOMIN
سرعت سایت
در آنالیز سایت ما باید به سرعت سایت توجه بسیار زیادی کنیم. قبلا بارها در مقالات آموزش سئو داخلی گفته شد که حتی اگر شما تمامی فاکتور های سئو را در سایت خود پیاده کنید، اما سرعت سایت شما پایین باشد، جایگاه سایت شما صفحه اول گوگل نیست.
موارد زیادی در سرعت سایت شما تأثیر گذار است که در مقاله افزایش سرعت سایت به آنها اشاره کردیم. برای آنالیز سرعت سایت خود یا رقبا میتوانید به سایت GTMETRIX مراجعه کنید. در این سایت باید به 2 قسمت بیش از بقیه توجه کنید، یکی زمان لود و دیگری حجم کلی سایت.
در نظر داشته باشید که در آنالیز یک صفحه از سایت باید دقیقا آدرس همان صفحه را در سایت جی تی متریکس وارد کنید تا سرعت آن را به شما بدهد. برای پیشی گرفتن از سایت، داشتن سرعت بیشتر، میتواند یک مزیت بسیار عالی برای شما باشد که به سئو شما کمک میکند.
بانس ریت و نرخ کلیک (CTA & BR)
بانس ریت (نرخ پرش)، نرخ تعداد افرادی است که پس از ورود به سایت شما از طریق گوگل، بدون کلیک کردن بر لینک دیگری، از سایت شما خارج میشوند و CTR نرخ کلیکی است که سایت شما در صفحات نتایج گوگل در برابر تعداد دیده شدن (imperession) آن در همان صفحات داشته است. این دو مورد در رتبه یک سایت مخصوصا در صفحات اول تا سوم گوگل تأثیر زیادی دارد.
در آنالیز سایت رقبا، ما نمیتوانیم به این دو مورد دست پیدا کنیم اما برای آنالیز سایت خود با استفاده از ابزار وبمستر تولز و گوگل آنالیتیکز میتوانیم نرخ آنها را پیدا کنیم. در روند سئو یک سایت ما همیشه باید نرخ پرش را کاهش دهیم و نرخ کلیک را زیاد تر کنیم. یکی از راه های افزایش ctr، استفاده از عنوان های جذاب است.
فعالیت سایت در ماه گذشته
گوگل به سایت های آپدیت بسیار اهمیت میدهد. یعنی سایتی که در ماه گذشته 20 مقاله منتشر کرده در مقابل سایتی که در ماه قبل 5 مقاله ایجاد کرده است ارزش بیشتری برای آن دارد.
برای اینکه بتوان از تعداد محتوای منتشر شده یک سایت در یک بازده زمانی مطلع شد، میتوان به این صورت عمل کرد:
SITE:EXAMPLE.COM
در این کوئری سرچ که از تکنیک های سرچ حرفه ای است، شما باید پس از نوشتن کلمه SITE و دونقطه، به جای کلمه EXAMPLE.COM از آدرس سایت مورد نظر استفاده کنید.
پس از بازشدن نتایج گوگل، با انتخاب گزینه ابزار، یک زبانه در صفحه نتایج باز میشود و در قسمت زمان میتوانید زمان را روی ماه بگذارید.
به این ترتیب کل صفحاتی که در ماه گذشته از طریق این سایت منشتر شده را به شما نشان میدهد. هرچه تعداد صفحات این سایت بیشتر باشد، محبوبیت آن سایت نزد گوگل بیشتر است.
اعتبار سایت و دامنه (DA & PA)
اعتبار دامنه و اعتبار پیج دو فاکتور برای سنجش محبوبیت یک سایت نزد گوگل است که عدد تقریبی آن توسط سایت MOZ محاسبه میشود. برای آنالیز سئو سایت رقبا باید اعتبار دامنه سایت و اعتبار پیج مورد نظر از سایت را داشته باشید. برای این موضوع به آدرس سایت اکسپلور سایت MOZ مراجعه کنید و آدرس صفحه مورد نظر از سایت رقیب را به آن بدهید. سپس MOZ دو عدد به شما میدهد. اولی Domain Authority یا اعتبار دامنه است و دومین عدد، PAGE Authority یا اعتبار پیج مورد نظر شما است.
در بسیاری از موارد اعتبار دامنه و پیج سایت رقبا بیشتر از شما است اما این موضوع باعث نمیشود که شما نتوانید از آنها پیشی بگیرد. این موضوع صرفا ((یکی)) از فاکتور های تأثیر گذار بر سئو و نتیجه سایت شماست.
SSL
ssl یک پروتکل امنیتی جدید است که باعث تغییر آدرس قبلی سایت از http به https میشود. وجود این پروتکل زیاد باعث افزایش سئو شما نمیشود اما نبود آن میتواند به رتبه شما ضربه بزند. در آنالیز رقبا باید به این نکته توجه کنید. نبود ssl در سایت رقبا یک نقطه مثبت برای شما است.
MAIN DOMIN
هدف اصلی گوگل در نتایج جستجو، نشان دادن سایت های هرچه تخصصی به کاربر است. شاید در نگاه اول رقیب شما در یک کلمه کلیدی یک سایت بسیار قدرتمند باشد اما باید بدانید که یک سایت نوپا در یک کلمه کلیدی تخصصی، میتواند از سایت های بسیار بزرگی که در این کلمه رتبه دارند اما حیطه فعالیت آنها عمومی تر است پیشی بگیرد.
یکی از راه هایی که گوگل به تخصصی بودن یک سایت پی میبرد، MAIN DOMIN یا وجود کلمه کلیدی اصلی در دامنه سایت است. به طور مثال وجود کلمه WEB DESIGN در سایتی که حیطه فعالیتش طراحی سایت است به سئو آن کمک میکند.
در رقبای خود این موضوع را بررسی کنید. البته این موضوع یکی از راه های شناخت سایت تخصصی توسط گوگل است. راه دیگر وجود محتوای تخصصی با کلمه کلیدی و کلمات هم خانواده آن است.
پس از موارد بالا، نوبت به آنالیز سئو محتوای رقبا در بخش سئو داخلی میرسد.
آنالیز سئو محتوای سایت رقبا
گفته شد که آنالیز سئو محتوا سایت مهم ترین بخش در آنالیز سئو سایت رقیب است و دلیل آن این است که تولید محتوا مهم ترین موضوع برای سئو سایت است.
آنالیز محتوا خود دارای بخش های زیادی است. بر خلاف موارد قبلی، شما در یک محتوای خوب میتوانید تمامی این موارد را در محتوای خود پیاده سازی کنید تا بالاتر از رقیب خود قرار بگیرید. این موارد در پایین برای شما تیتر شده و سپس به توضیح آنها پرداخته میشود.
- عنوان
- توضیحات متا
- تعداد کلمات
- چگالی کلمه
- وجود lsi
- وجود مدیا در محتوا
- امتیاز ستاره ای (ریچ اسنیپت)
- کلمه کلیدی در url
عنوان
اهمیت عنوان در یک محتوا بسیار زیاد. زیرا عنوان علاوه بر تأثیر مستقیم بر روی سئو یک محتوا، بر روی تجربه کاربر نیز تأثیر دارد که باعث افزایش نرخ کلیک میشود.
برای به کار بردن یک عنوان مناسب جهت سئو سایت، بهتر است کلمه کلیدی خود را عینا در عنوان استفاده کنیم. هرچه کلمه کلیدی به ابتدای عنوان نزدیک تر باشد سئو آن محتوا روی کلمه موردنظر، برای گوگل قابل قبول تر است.
برای نوشتن عنوان جهت افزایش نرخ کلیک و مطالعه مقاله، شما باید بتوانید یک عنوان جذاب بنویسید. در مقاله نوشتن عنوان جذاب به این موضوع به صورت مفصل پرداخته ایم.
برای آنالیز محتوای رقبا این دو مورد را آنالیز کنید.
توضیحات متا
توضیحات متا یا متا دسکریپشن (meta description)، توضیحاتی است که در صفحات نتایج جستجوی گوگل نمایش داده میشود. توضیحات متا نیز مانند عنوان هم بر روی تصمیم کاربر برای کلیک کردن و هم بر روی سئو محتوا تأثیر دارد، البته کمی کمتر از عنوان.
در آنالیز سئو محتوای رقیب خود، باید به وجود کلمه کلیدی و کلمات مرتبط به آن و همینطور جذاب بودن آن توجه کنید. در هرحال بهتر است شما یک توضیحات جذاب و همراه با کلمه کلیدی در توضیحات متای خود داشته باشید.
تعداد کلمات مقاله
تعداد کلمات مقاله یک مسئله بسیار مهم در محتوا است. اگر مقالات رقبای شما تعداد کمی داشته باشند کار شما برای جلو زدن از آنها بسیار آسان است. از نظر گوگل مقاله ای که تعداد کلمات آن از 500 کلمه کمتر است ارزش پایینی دارد. بهترین تعداد کلمه برای نوشتن یک مقاله، بیشتر از 1200 کلمه است.
چگالی کلمه
در گذشته تکرار کلمه کلیدی در متن ارزش بالایی برای گوگل داشت اما امروزه از ارزش این موضوع بسیار کاسته شده است. در هر حال هنوز هم این مورد برای گوگل ارزش دارد. بهتر است یک میانگین از چگالی کلمه کلیدی در متن، از محتوای رقبایتان بگیرید (به درصد نه به تعداد) و سعی کنید به همان اندازه در متن خود کلمه کلیدی را تکرار کنید.
وجود lsi
پس از کم شدن ارزش کلمه کلیدی، گوگل عنوان کرد که به جای آن به کلمات LSI در متن اهمیت میدهد. منظور از LSI، کلمات مرتبط، هم خانواده و مخفف کلمه کلیدی شما است. هرچه این نوع کلمات در متن استفاده شوند ارزش متن برای گوگل بیشتر میشود. کلمات lsi رقبا را آنالیز کنید و سعی کنید در متن مقالات خود از این کلمات بیشتر از آنان استفاده کنید.
البته این نکته بسیار مهم است که، به هیچ عنوان به بهای تکرار کلمات کلیدی و lsi، متن مقاله خود را بی معنی نکنید تا کاربر در خواندن آن دچار اشتباه شود.
مدیا محور بودن محتوا
یک محتوای خوب، علاوه بر متن، دارای ویدیو، صوت، محتوای دانلودی مثل pdf و… است. اگر رقبای شما از چنین محتوایی استفاده میکنند کار شما سخت است و اگر نه شما متیوانید با اضافه کردن یک یا چند نوع محتوای مدیا یا دانلودی به مقاله خود، از آنها پیشی بگیرید. بهترین نوع محتوا میتواند دارای
- فیلم
- عکس (ترجیحا اینفوگرافیگ)
- و یک محتوای دانلودی مثل pdf
باشد.
امتیاز ستاره ای (ریچ اسنیپت)
ریچ اسنیپت ها یا امتیاز های ستاره ای در صفحات جستجو برای بعضی از سایت ها نشان داده میشوند. وجود این امتیاز ها علاوه بر اینکه باعث جلب نظر مخاطب و افزایش نرخ کلیک میشود، نشان دهنده این موضوع است که گوگل به این سایت اعتماد دارد. وجود ریچ اسنیپت ها در سایت یک مزیت محسوب میشوند.
کلمه کلیدی در url
وجود کلمه کلیدی در url صفحه از مواردی است که به سئو صفحه مورد نظر کمک میکند. در وب فارسی به تازگی اغلب سایتها به این سمت میروند که url خود را همسو با کلمه کلیدی یا عنوان مقاله کنند. وجود این موضوع در یک صفحه، باعث ایجاد مزیت است. بهتر است شما نیز به حالت پیشفرض ((کلمه کلیدی)) خود را در url بیاورید.
کلمه کلیدی میتواند به صورت فارسی یا انگلیسی در آدرس سایت شما قرار بگیرد.
آموزش تحلیل و آنالیز سئو خارجی سایت
پس از آنالیز سایت در سئو داخلی، باید به سراغ آنالیز سئو خارجی سایت برویم. قبلا در مقالات آموزش سئو خارجی گفته شد که، بین 20 تا 40 درصد رتبه یک سایت مربوط به سئو خارجی آن سایت میشود.
البته این مقدار میتواند نسبت به سختی کلمه کلیدی تا بیشتر از این نیز ادامه پیدا کند. به طور مثال در کلمه “طراحی اپلیکیشن فروشگاهی” که یکی از کلمات سخت در سئو وب فارسی است، شاید بتوان گفت 50 درصد رتبه گرفتن در این کلمه، مربوط به سئو خارجی سایت است.
مهم ترین نکات در سئو خارجی 4 موضوع است:
- برندینگ
- لوکال سئو (local seo)
- لینک بیلدینگ
- سوشیال سیگنال
آنالیز در سئو خارجی سخت تر از سئو داخلی است و به راحتی نمیتوان آن را تحلیل کرد. اغلب برای این موضوع نیاز به ابزار های پولی و غیر رایگان داریم که در ادامه آنها را معرفی میکنیم.
برندینگ
منظور از برندینگ، سرچ شدن نام برند در موتور جستجوی گوگل است. گوگل به برند بودن یک سایت اهمیت بالایی میدهد و اگر رقیب شما سایت برندی باشد کار شما کمی سخت است. برای آنالیز رقیب در این موضوع ابتدا نام برند رقیب خود را در گوگل سرچ کنید، اگر سایت اول گوگل سایت رقیب شما نبود، رقیبتان هنوز به یک برند تبدیل نشده است اما اگر سایت اول رقیب شما بود، در قدم بعدی باید تعداد سرچ نام برند را پیدا کنید.
برای این منظور باید به سراغ سایت هایی بروید که به شما تعداد سرچ کلمات را نشان میدهند. در گذشته google keyword این امکان را داشت. اما امروزه میتوانید به صورت تقریبی و محدود و البته رایگان، تعداد جستجوی یک کلمه را از سایتی مثل kwfinder پیدا کنید. پس از وارد شدن به این سایت نام برند رقیب خود را جستجو کنید، در صورتی که تعداد سرچ این کلمه بالا باشد رقیب شما یک رقیب سرسخت است.
لوکال سئو (local seo)
لوکال سئو یا سرچ محلی، نوعی از سئو است که به کمک الگوریتم کبوتر گوگل انجام میشود، به کمک این الگوریتمِ گوگل، نتایج جستجو نسبت به مکان فرد تغییر میکند. البته این الگوریتم اغلب بر روی کلمات فروشگاهی و خدماتی کار میکند. به طور مثال فردی که در اصفهان کلمه طراحی سایت را جستجو کند، نتایجی که در گوگل مشاهده میکند، اغلب مربوط به شرکت های طراحی سایت در اصفهان هستند.
اگر کلمات هدف شما، کلماتی هستند که روی سرچ محلی حساس هستند، باید این نکته را در خود و رقبای خود بررسی کنید.
لینک بیلدینگ
لینک بیلدینگ مهم ترین قسمت سئو خارجی سایت است. متاسفانه ابزار رایگان و مناسبی برای تحلیل و آنالیز لینک های سایت رقبا وجود ندارد اما بهترین ابزار ها، ابزارهای سایت moz و ahref هستند. شما با استفاده از این ابزار ها میتوانید اغلب لینک های دریافتی رقبا را همراه با سایت لینک دهنده، نرخ اسپم اسکور، تعداد و… مشاهده کنید. البته با استفاده از ابزار رایگان سایت moz میتوانید تعداد حدودی لینک رقبا را تحلیل کنید.
این مورد را در نظر داشته باشید که تعداد بالای لینک رقیبان نشان دهنده محبوبیت آنها نزد گوگل نیست. گوگل به کیفیت لینکها اهمیت میدهد، نه صرفا تعدادشان.
سوشیال سیگنال
محبوبیت و سیگنال های شبکه های اجتماعی نیز از موارد تأثیر گذار بر روی سئو سایت است که شما باید به خوبی آنهارا در سایت رقبا تحلیل کنید. ابزار های مختلفی برای این کار وجود دارد که در مقاله ابزارهای تحلیل شبکه های اجتماعی به آنها پرداختیم. شما متیوانید برای تحلیل شبکه های اجتماعی رقبا، به شبکه های آنان سر بزنید و آن ها را از نظر؛
- لایک
- کامنت
- دنبال کننده
تحلیل کنید. همینطور موضوع دیگر در بحث شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شدن پست های سایت و شبکه های اجتماعی رقیبانتان است. هرچه مخاطب با رقیب شما تعامل بیشتری داشته باشد گوگل رقیبتان را محبوب تر میداند.
آموزش تحلیل و آنالیز سئو تکنیکال سایت
سئو تکنیکال مروبط به کد های یک سایت است. بخش اعظمی از سرعت یک سایت نیز مربوط به بهینه بودن کدهای سایت است. اما در این بخش میخواهیم به آنالیز 3 مورد مربوط به سئو تکنیکال بپردازیم:
- ریسپانسیو
- کد های نشانه گذاری
- بهینه بودن کدها
ریسپانسیو
شاید این موضوع را ندانید که نتایج جستجو در صفحات موبایل و صفحات دسکتاپ متفاوت است. یعنی زمانی که شخصی کلمه طراحی سایت را در رایانه خود جستجو میکند، نتایجی که مشاهده میکند با نتایج همین کلمه در موبایل متفاوت است. گوگل برای نشان دادن نتایج در موبایل، به ریسپانسیو بودن سایت اهمیت زیادی میدهد.
برای آنالیز سایت خود یا رقیب از نظر ریسپانسیو بودن میتوانید به سایت رسیپانسیو چکر مراجعه کنید.
نشانه گذاری
کد های نشانه گذاری کد هایی هستند که به موتور های جستجو کمک میکنند تا سایت شما را بهتر شناسایی کنند. استفاده از این کد ها در هر سایت باعث ایجاد مزیت در نظر موتور های جستجو میشوند.
کد های نشانه گذاری استاندارد، schema نام دارند که در سایت اسکیما میتوانید آن ها را مشاهده کنید. استفاده از کد های اسکیما در سایت بهتر است توسط برنامه نویس انجام شود. برای اینکه مطمئن شوید سایت رقیب شما از این کد ها استفاده میکند یا نه، در یکی از صفحات سایت، با استفاده از راست کلیک و انتخاب گزینه inspect element به قسمت کدهای سایت بروید.
سپس در آنجا با استفاده از دکه های CTRL + F فیلد جستجو را بازکرده و کلمه schema، از وجود داشتن یا نداشتن آنها اطمینان حاصل کنید. البته وجود داشتن آنها، به این منظور نیست که آنها به درستی و به صورت کامل در سایت وجود دارند.
بهینه بودن کد ها
بهینه بودن کدهای سایت یکی دیگر از موارد مرتبط در سئو تکنیکال است. برای آنالیز کد های سایت ابزار های فراوانی وجود دارند حتی سایت gtmetrix که آمار سرعت سایت را به شما میدهد. اما اگر سایت شما یک سایت وردپرسی و دارای یک قالب معروف است نباید نگران آن باشید. میتوانید از این موضوع در بحث آنالیز سئو سایت رقبا گذر کنید.
در نهایت شما باید یک لیست (ترجیحا فایل اکسل) دارای تمامی سرفصل های گفته شده در بالا برای رقیب یا رقیبان خود باشید تا متوجه مزیت های رقبا به خودتان بشوید و سپس سعی کنید در مواردی که توانای آن را داری از آنها بهتر باشید. باز هم در آخر تأکید میکنیم در موارد گفته شده در بالا، مهم ترین اجزا، سئو محتوا و سرعت سایت است که در هر دو مورد شما توانایی بهتر بودن از رقبا را دارید.
امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. شما عزیزان میتوانید هرگونه سؤال تخصصی و غیر تخصصی خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید و جواب آن را دریافت کنید.
2 پاسخ
مطالتون عالی بود بسیار مفید
مطالتون عالی و بسیار آموزنده است برای هر حرفه ای و مبتدی بسیار آموزنده می باشد