کارآفرینی انواع مختلفی دارد. در ایران اغلب واژه مارآفرینی به اشتباه معنا میشود و به هرفرد که در راه اندازی یک کارگاه یا کارخانه به موفقیت میرسد را کارآفرین مینامند. امروزه افراد زیادی به دنبال کارآفرینی هستند. اما نمی دانند کارآفرینی چیست و اصلا اقسام مختلفی دارد و با انواع کارآفرینی آشنایی ندارند. در مقاله ی قبلی به مهارت های مورد نیاز یک کار آفرین اشاره کردیم. در این مقاله می خواهیم به انواع کارآفرینی و دسته بندی های مختلف کارآفرینان بپردازیم.
کار آفرین کیست
به صورت کلی کارآفرین به شخصی گفته میشود که دائما به دنبال راه اندازی کسب و کار های جدید است و پس از ایجاد هر کارگاه، کارخانه، شرکت یا … که در آن تعدادی را مشغول به کار کند، به دنبال راه اندازی شغلی جدید با هدف کسب درآمد و ایجاد شغل بر می آید.
انواع کارآفرینی در 4 دسته
1-کارآفرینی مستقل
2-کارآفرینی سازمانی
3- کارآفرینی اجتماعی
4- کارآفرینی فرهنگی
انواع کارآفرینی مستقل
این نوع کارآفرینی می تواند به دو صورت باشد؛ به صورت فردی یا به صورت گروهی.
در این مدل از کارآفرینی که هدف پیدایش خلأ ها و نیازهاست و در پی آن ایجاد کسب و کارهای نوآورانه و خلاقانه. همچنین این کسب وکارها خطرپذیر و دارای ریسک بالایی هستند.
این افراد از ایده های خلاقانه استفاده می کنند تا یک نیاز پنهان شده را برطرف کنند و منافع شخصی خود را بدست آورند.
افراد در این روش از حمایت کسی برخوردار نیستند و به صورت مستقل کار می کنند.
کارآفرینی سازمانی
از انواع کارآفرینی، می توان به کارآفرینی سازمانی در شرکت ها و سازمان های موجود اشاره کرد و با تغییرات بازار یا نیازهای مشتریان، مدیران به دنبال بازده بیشتر محصولات یا خدمات جدیدتر می گردند. این مدل کارآفرینی برای افزایش سهم بازار و رشد سازمان یا شرکت شکل می گیرد.
برخلاف کارآفرینی مستقل که فرد دست به ایجاد یک محصول می زند در کارآفرینی سازمانی بازاریابی اهمیت بیشتری دارد.
کارآفرینی اجتماعی
در این شیوه از کارآفرینی؛ ارائه خدمات جدید و نوآورانه، در راستای آسیب ها و مشکلات اجتماعی است. بیشتر از طرف افراد خیر و نیکوکار به منظور به حداقل رساندن آسیب ها و مشکلات اجتماعی شکل می گیرد. مثل برطرف کردن مشکلات زیست محیطی، ترافیک در کلان شهرها و… .
کار آفرینان اجتماعی بیشتر افرادی هستند که انگیزه های اجتماعی و کمک به جامعه برای آنها بسیار مهمتر از کسب سود و درآمد بالا است. آنها می توانند از پشتوانه و مشارکتهای اجتماعی افراد و حتی دولت ها برخوردار باشند.
کارآفرینی فرهنگی
یکی دیگر از انواع کارآفرینی، کارآفرینی فرهنگی است که انجام فعالیت های کارآفرینی به جهت ترویج و احیا آثار فرهنگی که عمدتاً توسط افراد هنری شکل می گیرد و بیشتر اهداف آن توسعه فرهنگ و هنر و ایجاد ارزش های فرهنگی است.
انواع کارآفرینی بر اساس نوع کسب و کار
در دسته بندی دیگری، کارآفرینی بر اساس نوع کسب و کار به دو دست تقسیم میشود:
کارآفرینی تجاری
در این شیوه افراد محصولات را از تولید کننده دریافت می کنند و مستقیماً می فروشند یا از طریق یک نمایندگی به فروش می رسانند. البته به اعتقاد برخی، بیشتر این فعالیت یک واسطه گری است تا یک کارآفرینی.
کارآفرینی بر اساس تولید
این مدل از کارآفرینی یک محصول را بر اساس خواسته ها و نیازهای بازار شناسایی وتولید می شود. سپس کسب و کار خود را در راستای همین تامین نیازها راه اندازی می کنند.
انواع کارآفرینان
خوب در ادامه می خواهیم شما را با انواع مدل های شخصیتی کارآفرینان آشنا کنم. بر اساس مطالعات دانهوف کارآفرینان به چهار دسته تقسیم می شوند:
1- کارآفرینان دارای خلاقیت
این کارآفرینان کالاهای جدیدی را روانه بازار می کنند و به کشف بازارهای جدید کمک می کنند. در زمانی این کارآفرینی محقق می شود که واقعاً مردم به آن خدمت یا کالا نیاز داشته باشند.
2- کارآفرینان مقلّد
کارآفرینان مقلّد از ابداعاتی که قبلاً توسط کارآفرینان خلاق عرضه شده بهره برداری و تقلید می کنند. این مورد بیشتر در کشورهای در حال توسعه دیده می شود. بیشتر کارآفرینان کشورمان نیز از این شیوه استفاده می کنند.
3- کارآفرینان محتاط
از اسم آنها نیز مشخص است و بسیار محتاط کار و بدبین هستند. این افراد فقط زمانی دست به تقلید می زنند که برایشان مشخص شده باشد موقعیت آنها در بازار به خطر افتاده است.
4- کارآفرینان سرسخت
این نوع از کارآفرینان هیچ استفاده ای از فرصت های موجود در بازار برای تغییر در روند کاریشان ندارند و ضرر هم می دهند.
اگر بخواهم شما را از دیچه ای دیگر با رفتار و شخصیت کارآفرینان آشنا کنم بهتر است به دسته های زیر هم اشاره ای داشته باشیم.
کارآفرینان سنتی محور
کارآفرینان سنتی در انواع کارآفرینی های مختلف می توانند مشغول باشند از فروشندگی گرفته تا آشپزی و … اما همگی یک جنبه ای اشتراکی دارند و آن سالها تجربه در زمینه ی شغلی خودشان است.
آنها احساس می کنند که دیگر باید برای خودشان کار کنند و پول دربیاورند. همه ی آنها به یک چیز فکر می کنند چیزی تولید کنند و پول دربیاورند. آنها نیازی به مهارت ندارند چون تجربه و مهارت خود را کافی می دانند.
کارآفرینان در حال رشد
این دسته از کارآفرینان تجارتی را شروع می کنند که به سرعت رشد کند و مشتری زیاد و پول زیادی به همراه خود بیاورد. این کارآفرینان بلند پرواز هستند، سخت کار میکنند و وقت خیلی کمی برای ارتباط با افراد خارج از شرکت دارند.
کارآفرینان در حال رشد وقتی با مشکلی روبرو می شوند به دنبال دلیل آن میرود و بعد به جستجوی راهحل میپردازد. آنها از طریق کتاب یا اینترنت افرادی را پیدا می کنند که در زمینه خاصی متخصص باشد.
کارآفرین پروژه محور
کارآفرین پروژه محور معمولا خود را تاجر نمیدانند، و فقط می خواهند به روشهایی به غیر از کارمندی کسب درآمد میکند.
کارآفرین پروژه محور کسی را استخدام نمی کنند، آنها ترجیح میدهد با افراد به صورت قراردادی کار کنند.در زندگی این افراد ممکن است چند کار یا سرگرمی وجود داشته باشد.
کارآفرینان سبک زندگی
اغلب خانم های میان سالی هستند که در این زمان خلاقیت خودرا کشف کرده اند. بیشتر این افراد در گذشته به خاطر مشغله ی زندگی و فرزندان از فعالیت های تجاری دور مانده اند. آنها می توانند در انواع کارآفرینی های ذکر شده مشغول کار باشند.
آنها احساس می کنند زمان تغییر فرارسیده و باید تجارت را جز بخشی از زندگی خود کنند اما هنوز هم فرزندان و زندگی شخصی شان از اولویت بالاتری برخوردار است.
این نوع از کارآفرینان دوست دارند محصولات و خدمات خود را بهبود ببخشند و در دوره هایی حضور پیدا می کنند که به آنها درک بهتری از خدماتشان دهد. همچنین با تغییرات بازار خودشان را تغییر می دهند. این افراد اغلب کارآفرینی را به صورت کار در منزل شروع و رواج میدهند.
سخن آخر
دوستان عزیزم انواع کارآفرینی با هر شخصیتی که دارید ممکن است. فقط کافی است به شناخت مهارت های خود بپردازید و بر روی مهارت های کارآفرینی تان تمرکز کنید.
در پایان باید بگویم راه اندازی هر کسب و کاری به سخت کوشی و انگیزه، پشتکار و برنامه ریزی نیاز دارد.