SMM چیست؟ شروع بازاریابی شبکه های اجتماعی در 6 قدم

بازاریابی شبکه های اجتماعی

بازاریابی شبکه های اجتماعی: تصور کنید که شما صاحب یک کسب و کار هستید (که احتمالا واقعا هستید)، برای رونق کسب و کار خود چه راه هایی در مقابل خود دارید؟ سریع ترین راه برای رونق هر کسب و کار، تبلیغات است.
در گذشته تبلیغات به چاپ چند تراکت و تقویم تبلیغاتی خلاصه میشد اما امروزه روش های بسیار زیادی برای بازاریابی و تبلیغات یک کسب و کار وجود دارد. به جرئت میتوان گفت بهترینِ این روش ها، بازاریابی و تبلیغات اینترنتی است. در چند سال گذشته از میان روش های تبلیغات اینترنتی، بازاریابی شبکه های اجتماعی دارای محبوبیت بسیار زیادی شده است.

دلیل این محبوبیت بالا را میتوان در موارد زیر دانست:

  • کم هزینه بودن
  • بدون نیاز به علم و دانش تخصصی
  • کم ضرر بودن
  • آزادی عمل بالا
  • و…

با این حال، تعداد بسیار بسیار زیادی از افراد و کسب و کار هایی که وارد دنیای بازاریابی از طریق شبکه های اجتماعی میشوند، با شکست روبرو شده و از ادامه راه پشیمان میشوند.

در نگاه اول شاید تصور کنند که این افراد در این شکست چیز زیادی را از دست نداده اند، نهایتا یک هزینه بسیار اندک و کمی زمان. ولی در اصل این افراد، بهترین راه ممکن برای رونق کسب و کار خود را از دست داده اند و این بزرگترین ضرر ممکن برای آنهاست.

دلیل این شکست چیست؟ دلیل این شکست های پی در پی، نبود دانش کافی برای بازاریابی شبکه های اجتماعی است. ما در ادامه مقاله در ابتدا مفهوم SMM و مزایای آن را برای شما توضیح میدهیم، سپس به صورت اصولی به آموزش بازایابی موفق از طریق شبکه های اجتماعی میپردازیم.

مطالعه این مقاله برای افرادی که قصد دارند بازاریابی شبکه های اجتماعی را به صورت اصولی یاد بگیرند و همینطور به دنبال راه اندازی و یا رونق کسب و کار خود از طریق شبکه های اجتماعی هستند توصیه میشود.
همینطور افرادی که به دنبال فعالیت و افزایش مخاطب در شبکه های اجتماعی هستند.

بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست؟

کسب و کار ها انواع مخالفی دارند؛ آنلاین، فیزیکی و… امروزه یکی از بهترین راه ها برای رونق یک کسب و کار، استفاده از شبکه های اجتماعی است. شبکه های اجتماعی میتواند برای هر کسب و کار یک یا چند استفاده داشته باشد:

  • افزایش مستقیم فروش
  • برند سازی
  • افزایش اعتماد به برند
  • و…

بازاریابی شبکه های اجتماعی یا social media marketing، یکی از روش های دیجیتال مارکیتنگ محسوب میشود. ابتدایی ترین هدف در بازاریابی شبکه های اجتماعی، جذب مخاطب جدید و حفظ مخاطبان قبلی است. پس از آن نسبت به نیاز کسب و کار برای مخاطبان جذب شده تصمیم گیری میشود.

 

 

بازاریابی شبکه های اجتماعی

 

بازاریابی شبکه های اجتماعی برای چه کسانی مفید است؟

بهترین حالت استفاده از شبکه های اجتماعی، بازاریابی جهت خدمات و محصولات یک کسب و کار است. البته این کسب و کار میتواند همان شبکه اجتماعی  باشد. با توجه به اینکه شبکه های اجتماعی در فضای مجازی مستقر اند، حرفه ای ترین کار ممکن، استفاده از آن ها برای رونق کسب و کار اینترنتی مبتنی بر وب سایت است.

در هر حال بازاریابی شبکه های اجتماعی میتواند برای:

  • صاحبان کسب و کار اینترنتی (سایت)
  • صاحبان کسب و کار فیزیکی
  • و صاحبان کسب و کار مبتنی بر شبکه های اجتماعی

مفید واقع شود. در ادامه مزایا و موارد استفاده برای هرکدام از موارد بالا را توضیح میدهیم.

مزایای بازاریابی شبکه های اجتماعی برای صاحبان کسب و کار اینترنتی

لازمه راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی، داشتن یک سایت است و مهم ترین موضوع برای جذب مخاطب به یک سایت، سئو آن است. در آموزش سئو خارجی گفته شد که سوشال سیگنال یا سیگنال های شبکه اجتماعی بر سئو سایت تأثیر بسزایی دارد.

علاوه بر افزایش سئو، شبکه های اجتماعی میتوانند به شدت باعث افزایش مخاطبان یک سایت بشوند. همینطور از طریق بازاریابی شبکه های اجتماعی میتوان مخاطبان را به خریدار و خریداران را به مشتری سایت تبدیل کرد. بهترین پیشنهاد برای استفاده از این روش، بازاریابی محتوا مرتبط با موضوع وب سایت است.

به عنوان مثال سایتی که موضوع آن دانلود فیلم و سریال است و در شبکه های اجتماعی خود، ویدیو های کوتاه و جذاب از فیلم های محبوب را منتشر میکند و پس از جذب مخاطب، آن ها را برای دانلود کامل فیلم به سایت خود ارجاع میدهد. به این صورت علاوه بر جذب مخاطب برای شبکه اجتماعی و سایت، به سئو سایت نیز کمک زیادی میکند.

یا در یک مثال دیگر سایتی که حیطه فعالیت آن فروش قهوه و مواد کافئین دارد است، در شبکه های اجتماعی خود به آموزش تصویری درست کردن انواع قهوه میپردازد و پس از جذب مخاطبان علاقه مند، آن ها را برای خرید محصولات به سایت ارجاع میدهد.

همینطور برقراری ارتباط با مخاطبان در شبکه های اجتماعی باعث ایجاد حس صمیمیت، افزایش اعتماد و در نهایت برند سازی برای کسب و کار اینترنتی است.

پس میتوان مزایای شبکه های اجتماعی برای کسب و کار اینترنتی را در این موارد خلاصه کرد:

  • افزایش سئو سایت
  • افزایش بازدید کننده سایت
  • افزایش مخاطب
  • افزایش فروش
  • افزایش برندینگ و اعتماد سازی

مزایای بازاریابی شبکه های اجتماعی برای صاحبان کسب و کار فیزیکی

بازاریابی شبکه های اجتماعی برای کسب کار های فیزیکی مزایای بسیاری دارد. بهترین فایده آن میتواند افزایش فروش محصولات و خدمات باشد. برای اجرای بهتر این موضوع، بهتر است علاوه بر معرفی محصولات و خدمات، به بازاریابی محتوا نیز روی آورده شود. این عمل به شدت باعث جذب مخاطب است.

علاوه بر آن با میتوان با ایجاد مسابقات و یا پرسش و پاسخ های تخصصی به افزایش مخاطب و ایجاد ارتباط با آنها کمک کرد.

مزایای بازاریابی شبکه های اجتماعی برای کسب و کار های فیزیکی موارد پایین هستند:

  • افزایش مخاطب و مشتری
  • ایجاد اعتماد
  • افزایش برندینگ
  • افزایش فروش

مزایای بازاریابی شبکه های اجتماعی برای صاحبان کسب و کار مبتنی بر شبکه های اجتماعی

منظور از کسب کار های مبتنی بر شبکه های اجتماعی، کسب و کار هایی هستند که هدف آنها صرفا افزایش مخاطب و در نهایت درآمد از طریق دریافت تبلیغات یا فروش محصولات است (اغلب دوره های آموزشی). نمونه های این نوع کسب و کار هارا را بیشتر در تلگرام و اینستاگرام میبینیم.

فعالیت این کسب و کار ها همراه با بازاریابی آنها در هم آمیخته است و همین موضوع باعث میشود تا بازاریابی آنها راحت تر شود. در اصل صاحبان این نوع کسب و کار ها با انجام فعالیت معمولی خود در پیج در حال بازاریابی نیز هستند. البته فعالیت در این کسب و کار با توجه به افزایش رقبا، نیاز به وجود یک ایده خاص و یا هزینه بالا در ابتدای کار برای تبلیغات دارد.

در ادامه این مقاله به چگونگی انجام بازاریابی شبکه های اجتماعی برای انواع کسب و کار ها میپردازیم.

چطور با شبکه های اجتماعی بازاریابی کنیم؟

در ابتدای مقاله به عنوان یکی مزایای بازاریابی در شبکه های اجتماعی گفته شد که، اجرا و فعالیت در آن نیاز به دانش خاصی ندارد. اما هر عملی در دنیای بازاریابی اینترنتی، حتی راحت ترین آنها، دارای اصول و قوائدی است.

بی توجهی به همین اصول میتواند باعث شود تا یک کمپین بازاریابی با شکست روبرو شود و از موفقیت هایی که میتواند در آینده کسب کند بی نصیب بماند. ما در ادامه در 7 قدم و به صورت مفصل برای شما توضیح میدهیم که چگونه به اجرای صحیح بازاریابی از طریق شبکه های اجتماعی روی بیاورید.

1_ شبکه اجتماعی مورد نطر خود را انتخاب کنید

 

بازاریابی شبکه های اجتماعی

 

اولین کاری که باید انجام دهید، انتخاب شبکه اجتماعی مناسب است. خیلی از افراد تصمیم میگیرند که به صورت همزمان و در چند شبکه اجتماعی فعالیت کنند. اما پیشنهاد ما این است که برای بازاریابی شبکه اجتماعی یک شبکه اجتماعی را انتخاب کنید.

اگر قصد فعالیت در چند شبکه اجتماعی را دارید بهتر است در هرکدام با یک استراتژی جداگانه و محتوای متفاوت فعالیت کنید.
برای انتخاب شبکه اجتماعی مناسب باید در ابتدا به جامعه هدف یا همان مخاطبانی که قصد در جذب آنها دارید دقت کنید. هر شبکه میتواند مخاطبان خاص خود را داشته باشد.

به طور مثال شبکه اجتماعی پینترست (pintrest) اغلب از طراحان گرافیست و علاقه مندان به این زمینه تشکیل شده، اگر حیطه فعالیت شما به این موضوع مربوط است بسیار گزینه مناسبی برای شماست. البته اگر هدف شما از فعالیت در شبکه های اجتماعی افزایش سئو سایت است، به هیچ عنوان این شبکه را از دست ندهید.

شبکه اجتماعی لینکیدن (linkedin)، مربوط به کسب و کار های مختلف و افراد فعال در آن است. این شبکه برای سئو بسیار مناسب است اما اگر قصد شما تبلیغ کسب و کار فیزیکی و یا راه اندازی یک شبکه اجتماعی مخاطب محور (سرگرمی) با موضوع عمومی است، این شبکه کمک زیادی به شما نمیکند.

اینستاگرام یک شبکه اجتماعی بسیار محبوب است. از نظر سئو شاید این شبکه کمک زیادی به شما نکند اما به دلیل مخاطب بسیار بالایی که دارد، میتواند باعث دیده شدن شما شود. در هر نوع کسب و کاری، فعالیت در اینستاگرام توصیه میشود.

بهترین حالت برای بازاریابی شبکه ها اجتماعی در ایران، استفاده از شبکه اینستاگرام در کنار پیامرسان تلگرام است. این دو دارای مخاطبان بسیار زیادی هستند و همین مورد آزادی عمل بسیار زیادی را به شما میدهد.

2_ هدفتان را مشخص کنید

هدف خود از راه اندازی شبکه اجتماعی و بازاریابی در آن را مشخص کنید. هدف شما دقیقا چیست؟

  • فروش مستقیم محصولات و خدمات؟
  • ارجاع مخاطبان به سایت برای خرید؟
  • صرفا برند سازی برای کسب و کار؟
  • ایجاد بازدید کننده و افزایش سئو سایت؟
  • ایجاد بازدید و افزایش لایک و کامنت؟
  • معرفی یک محصول و فرهنگ سازی برای خرید و استفاده از آن
  • و…

مشخص کردن هدف در بازاریابی شبکه های اجتماعی بخش بسیار مهمی است. روند و استراتژی فعالیت شما در شبکه های اجتماعی بستگی به هدف شما دارد و نسبت به آن مشخص میشود.

2_ شناخت مخاطب

مخاطبان و جامعه هدف خود را بشناسید تا در آینده برای جذب آنها بهتر عمل کنید.

بهتر است این قسمت را با مثال برای شما توضیح دهیم. به طور مثال فعالیت شما، مربوط به حوزه کودکان است و در زمینه آموزش و تربیت کودکان نیز چند محصول و خدمت برای ارائه دارید. اگر به دقت بررسی کنید، قشر وسیع مخاطبان شما زنان هستند و سن زنان دارای فرزند کوچک اغلب بین 22 تا 35 سال است. در ادامه مقاله با توجه به همین اطلاعات در مورد پیج تصمیم گیری میکنیم.

3_ شروع کنید

در شبکه های اجتماعی ثبت نام کنید. به عنوان اولین توصیه، از رمز های قابل حدس استفاده نکنید و ترجیحا قابلیت ورود دو مرحله ای را نیز برای امنیت بیشتر در آنها فعال کنید.

 

بازاریابی شبکه های اجتماعی

 

نام

در انتخاب نام بسیار دقت کنید. نامی انتخاب کنید که به سرعت در ذهن ماندگار شود و قابلیت برند شدن داشته باشد. با توجه به اینکه نام و آیدی در شبکه های اجتماعی باید انگلیسی باشد، از انتخاب نام هایی که املای آن ها سخت است خود داری کنید.
اگر کسب و کار شما دارای وبسایت است ترجیحا نام شبکه اجتماعی و دامنه سایتتان را مانند هم انتخاب کنید.

عکس پروفایل

هر شبکه اجتماعی برای عکس پروفایل خود، دارای یک سایز مشخص است. قبل از انتخاب عکس پروفایل این سایز را پیدا کنید، سپس آن را قرار دهید. برای عکس پروفایل بهترین انتخاب، یک لوگوی ساده و جذاب است. ترجیحا از نوشتن متن تبلیغاتی در عکس پروفایل شبکه اجتماعی خود داری کنید.

بیو جذاب

بیو یکی از مهم ترین قسمت ها در بازاریابی شبکه های اجتماعی است. هر مخاطب باید با دیدن بیو شبکه اجتماعیتان دقیقا متوجه شود که فعالیت شما چیست. بیو شما میتواند شامل یک جمله یا شعار تبلیغاتی کوتاه نیز باشد.

هدف بیو شبکه اجتماعی، جذب مخاطب است پس به هیچ عنوان از آن غافل نشوید.

هشتگ

هشتگ یک عامل کاملا رایگان برای شناساندن شما به مخاطبان است. حتما در پایین تمامی پست های خود از هشتگ ها استفاده کنید. قبل از شروع فعالیت خود، زمانی را به پیدا کردن هشتگ های مرتبط به کسب و کار خود صرف کنید. از گذاشتن تعداد بالای هشتگ در پست ها خود داری کنید. بهترین حالت بین 5 تا 10 هشتگ است که آنها نیز باید به پست شما مرتبط باشند نه اینکه تمامی پست هایتان با چند هشتگ ثابت انتشار پیدا کنند.

4_ برای جذب مخاطبان تصمیم بگیرید

با توجه به مرحله دوم، باید تصمیم بگیرید تا چطور مخاطب خود را جذب کنید. در همان مثال گفته شد که ((اغلب)) مخاطبان شما زنان 22 تا 35 سال هستند. پس باید تصمیم بگیرید که چطور این قشر از جامعه را به سمت خود جذب کنید.

اولین راهی که در مقابل شما است، بازاریابی محتوا برای جذب این افراد است.
محتوای شما باید اولا در حیطه فعالیت شما باشد. البته این موضوع به معنای محدودیت برای شما نیست. مطمئنا هر مادر به تربیت فرزند خود اهمیت میدهد، شما میتوانید در مرحله اول با انتشار پست های مرتبط به این حوزه، یک شبکه اجتماعی با محتوای مفید در این زمینه ایجاد کنید.

اما با توجه به اینکه مخاطبان شما قشر خاصی از جامعه هستند میتوانید گاها برای حفظ محبوبیت خود در بین مخاطبان و ایجاد تنوع، پست های غیر مرتبط اما جذاب برای آنها تولید کنید. مثلا هفته ای دو پست آموزش آشپزی و یا ترفند های خانه داری.

در انتشار پست ها باید مواردی را رعایت کنید دکه در پایین به آنها میپردازیم:

زیبایی پست ها

فعالیت شما برای هر قشری و در هر طبقه و صنفی که باشد، زیبایی پست ها برای آنها اهمیت دارد. به زیبایی پست ها مخصوصا از نظر گرافیک اهمیت بدهید. همکاری با یک گرافیست یا عکاس تازه کار مطمئنا برای شما هزینه بالایی ندارد اما باعث افزایش چند برابری بازخورد برای شما میشود.

در نوشتن متن ها هم دقت لازم را به خرج دهید و از زیاده گویی پرهیز کنید.

انتشار ویدیو

ویدیو تأثیر بسیار مثبتی بر روند جذب مخاطب و ایجاد اعتماد در بازاریابی شبکه های اجتماعی دارد. موضوعات خاص و جالب را در قالب ویدیو منتشر کنید و اصطلاحا ویدیوی ویروسی بسازید.

ویدیو ها صرفا در شبکه اجتماعی شما نمیمانند، بلکه توسط مخاطبان در شبکه های مختلف اجتماعی انتشار پیدا میکنند و به شدت باعث افزایش محبوبیت شما میشوند.

زمان بندی

در آموزش های سئو داخلی گفتیم که انتشار زمان بندی شده پست ها به شدت بر سئو سایت تأثیر دارد. این موضوع برای شبکه های اجتماعی نیز باعث جدی گرفته شدن شما توسط موتور های جستجوی شبکه اجتماعی مورد نظر میشود و مهم تر از آن باعث شرطی شدن مخاطبان شما میشود.

بهترین زمان های ارسال پست در شبکه اجتماعی خود را پیدا کنید. به طور مثال به صورت عمومی بهترین زمان ارسال پست در اینستا، ساعات 9 تا 11 شب است. این زمان نسبت به مخاطبان شما تغییر میکند که با آزمون و خطا و آنالیز رفتار کاربران در قبال پست های شما (لایک، کامنت، ویو) در زمان های مختلف میتوانید بهترین زمان را پیدا کنید.

5_ افزایش مخاطب

افزایش مخاطبان مسئله ای است که همیشه باید به آن توجه کنید و حتی برای آن هزینه کنید. اینکه صرفا در پیج فعالیت کنید به امید اینکه مخاطبان خودشان شما را پیدا کنند یکی از باور های اشتباه است که به شدت باعث افزایش زمان بازدهی بازاریابی شما میشود. در پایین مواردی که باید برای افزایش مخاطبان به آن توجه کنید را برای شما آورده ایم:

Increase audience

تبلیغات هدفمند

اولین موضوعی که میتواند به شدت باعث افزایش مخاطبان شبکه اجتماعی شما بشود، تبلیغات هدفمند است. در این قسمت نیز یکبار دیگر شناخت مخاطب به کمک ما می آید. با شناخت مخاطبان و علایق آنها میتوانید به راحتی در محل های که تبلیغات شما بازده خوبی دارد شروع به تبلیغات کنید.

برای مثالی که زده شد، خانم هایی که سن آنها بین 22 تا 35 است، اعلب به چیز هایی علاقه دارند؟ خرید، آشپزی، ترفند های خانه داری، طنز، فیلم و سریال و…
پس از اینکه لیستی از این موارد را پیدا کردید حالا ببینید که کدام به علایق آنها نزدیک تر است. مطمئنا تعداد بسیار زیادی از زنان دارای فرزند در شبکه های اجتماعی با موضوع طنز و سرگرمی عضو هستند اما این شبکه ها صرفا مربوط به آنان نیست و قشر وسیعی از جامعه در آن ها عضویت دارند پس تبلیغات در آنها بازدهی کمی برای ما دارد.

بهترین گزینه ها، شبکه هایی با موضوعات آشپزی، ترفند های خانه داری و از این قبیل موضوعات هستند. تبلیغات در این شبکه ها دارای بسیار خوبی برای مثال گفته شده دارد.

مسابقات

یک روش دیگر برای افزایش مخاطبان که علاوه بر افزایش مخاطب جدید میتواند باعث ماندگاری مخاطبان قبلی بشود، برگذاری مسابقات است. نمونه این مسابقات را در تلگرام و اینستاگرام بسیار مشاهده میکنیم.

شما میتوانید با استفاده از مسابقات خلاقانه باعث جذب مخاطبان جدید بشوید. مزیت این مسابقات این است که مخاطبان برای برنده شدن در آنها خود دست به تبلیغات برای شما میزنند و این مورد به شدت به شما کمک میکند.

آنالیز

بازاریابی شبکه های اجتماعی

 

همواره باید تمامی فعالیت های خود را آنالیز کنید تا بتوانید به بهترین شکل ممکن شبکه اجتماعی خود را فعالیت کنید، از ریزش مخاطبان جلوگیری کنید و باعث افزایش مخاطبان جدید شوید. مواردی که باید در بازاریابی شبکه های اجتماعی خود آنها را بررسی کنید موارد زیر است:

  • زمان پست گذاری و رفتار کاربران نسبت به زمان
  • رفتار کاربران نسبت به پست های شما با موضوعات گوناگون
  • رفتار کاربران نسبت به مسابقات
  • رفتار کاربران پیج های مختلف نسبت به تبلیغات شما در آ« پیج
  • هزینه های تبلیغاتی نسبت به بازخورد آن
  • نرخ تبدیل کاربران
  • و…

در این مورد میتوانید با نظر سنجی از خود کاربران علاوه بر دریافت اطلاعات دقیق، با آنها رابطه ایجاد کنید.

6_ تبدیل مخاطبان

قبل از جذب مخاطبان، باید برای تبدیل آنها برنامه ریزی شود. منظور از تبدیل مخاطب، سوق دادن مخاطب برای انجام هدف ما است. این هدف میتواند موارد مختلفی باشد.
به طور مثال ارجاع به سایت برای خرید محصول، یک تبدیل است. البته در شبکه هایی که هدف از فعالیت در آنها صرفا جذب مخاطب و درآمد از تبلیغات است، تنها تبدیل میتواند نگاه داشتن مخاطب و یا نهایتا در خواست لایک و کامنت و اشتراک گذاری پست ها باشد.

برای تبدیل مخاطبان روش های فراوانی وجود دارد. به طور مثال معرفی تخفیف برای خرید و …
یکی از پر طرفدار ترین انواع تبدیل در شبکه های اجتماعیِ دارای سایت، دریافت ایمیل مخاطبان شبکه اجتماعی در سایت برای استفاده در کمپین های ایمیل مارکتینگ است. برای این منظور یک هدیه که اغلب یک محصول دانلودی است تولید میشود و لینک صفحه آن در شبکه اجتماعی در دسترس مخاطبان قرار میگیرد. سپس مخاطب با مراجعه به آن صفحه و ارسال آدرس ایمیل خود، هدیه را دریافت میکند.

بازاریابی شبکه های اجتماعی یک امر بسیار گسترده است. در این مقاله به معرفی و توضیح آن، مزیت های آن و چگونگی راه اندازی یک بازاریابی موفق در شبکه های اجتماعی پرداختیم. در آینده در دسته بندی آموزش بازاریابی شبکه های اجتماعی مقالات بیشتر و تخصصی تری در این مورد منتشر میکنیم.

متخصصان مدیریو هرگونه سؤال تخصصی شما را در قسمت نظرات پاسخ گو هستند.

پیشنهاد برای شما
guest
0 نظر
Inline Feedbacks
نمایش همه

آنچه در این مقاله می‌خوانید