گواهینامه SSL چیست؟
گواهی SSL چیست و چرا برای وب سایت خود به آن نیاز دارید؟ آیا تا بهحال با اخطار گوگل درمورد امنیت سایت روبهرو شدهاید؟ آیا تابهحال به این موضوع دقت کردهاید که پیشوند بعضی از وبسایتها HTTP و برخی دیگر HTTPS است؟ تفاوت این دو پیشوند در استفاده کردن یا عدم استفاده از گواهینامه SSL است که در این مقاله بیشتر آن را بررسی می کنیم. وبسایتهایی که از پیشوند HTTPS استفاده میکنند، امنیت بیشتری را برای بازدیدکنندگان خود فراهم میآورند و جلوی برخی از حملات سایبری را میگیرند.
در این مقاله قصد داریم SSL را به زبان ساده توضیح دهیم و با بررسی انواع و کاربردهای آن شما را بیشتر با این پروتکل امنیتی آشنا کنیم.
یکپارچگی و امنیت یک وب سایت نه تنها برای صاحبان سایت بلکه برای بازدیدکنندگان آن بسیار مهم است. از حفاظت از داده های کاربر گرفته تا اطمینان از تراکنش های بانکی، چندین لایه حفاظت ضروری است. در میان این اقدامات حفاظتی، گواهینامه های SSL به عنوان یکی از اجزای کلیدی برجسته هستند.
SSL چیست؟
SSL مخفف Secure Sockets Layer است و بهعنوان یک پروتکل امنیتی اینترنت مبتنی بر رمزگذاری شناخته میشود. به زبان سادهتر، SSL ارتباط بین وب سرور و مرورگر را رمزگذاری و ایمن می کند.
این پروتکل امنیتی اینترنتی برای اولین بار در سال ۱۹۹۵ توسط Netscape با هدف اطمینان از حفظ حریم خصوصی، احراز هویت و یکپارچگی دادهها در ارتباطات اینترنتی توسعه پیدا کرد.
البته ذکر این نکته نیز ضروری است که SSL از سال ۱۹۹۶ تاکنون بهروز نشده و اکنون منسوخ شده است. امروزه از پروتکل رمزگذاری بهروز TLS برای امنیت وبسایت استفاده میشود. در پاسخ به سوال «TLS چیست» باید بگوییم یک پروتکل رمزگذاری بهروز است که در حال حاضر روی وبسایتها پیادهسازی میشود. بااینحال بسیاری از افراد هنوز آن را با نام SSL میشناسند؛ اما همه ارائهدهندگان SSL درواقع پروتکل بهروزرسانیشده TLS را عرضه میکنند.
وب سایت هایی که از ssl استفاده می کنند، یک نماد قفل در نوار آدرس مرورگر نشان داده میشود و URL وب سایت به جای «http://» با «https://» شروع می شود. این به بازدیدکنندگان سیگنال می دهد که داده های آنها امن است. همچنین ssl برای محافظت از داده های کاربران، ایجاد اعتماد و بهینه سازی سایت برای رتبه بندی موتورهای جستجو ضروری است.
SSL چگونه کار میکند؟
SSL با دو روش زیر کار می کند:
رمزنگاری نامتقارن ( Asymmetric )
رمزنگاری متقارن ( symmetric )
مزایای استفاده از SSL
استفاده از SSL (Secure Sockets Layer) یا TLS (Transport Layer Security) در ارتباطات اینترنتی دارای مزایای زیادی است. تعدادی از این مزایا را بررسی میکنیم:
ارتباط امن:عملکرد اصلی یک گواهی نامه SSL محافظت از اطلاعات و ارتباطات سرور و مشتری است. استفاده از SSL باعث برقراری یک ارتباط امن بین دو سرور (مانند وب سرور) یا بین سرور و مرورگر کاربر (مانند HTTPS) میشود. این ارتباط از طریق رمزنگاری اطلاعات مزایایی از جمله جلوگیری از دسترسی به اطلاعات توسط اشخاص غیرمجاز و تغییرات در اطلاعات را فراهم می کند.
حفاظت از حریم خصوصی: با استفاده از SSL، اطلاعاتی که بین سرور و مرورگر رد و بدل میشوند، رمزنگاری میشوند و فقط توسط طرفین مجاز قابل خواندن هستند. این امر به کاربران اعتماد میدهد که اطلاعات شخصی، رمز عبور، اطلاعات مالی و سایر اطلاعات حساس آنها در یک بستر امن رد و بدل شود.
تأیید هویت: SSL شامل استفاده از گواهی امنیتی (SSL Certificate) است که توسط موسسات اعتبارسنجی معتبر صادر میشود. این گواهی امنیتی حاوی اطلاعات مربوط به هویت سرور است و تأیید میکند که سایت یا سرویس مورد نظر واقعاً به مالک آن تعلق دارد. این امر به کاربران اعتماد میبخشد که با سرویسی اصلی و امن در ارتباط هستند و هکرها نمیتوانند به آنها آسیب وارد کنند.
بهینه سازی در موتورهای جستجو: موتورهای جستجوی معروف مانند گوگل، SSL را به عنوان یک عامل مهم در رتبهبندی سایتها در نتایج جستجو در نظر میگیرند. گوگل اعلام کرده که داشتن گواهینامه SSL یکی از عوامل افزایش رتبه در موتورهای جستجو است. این الگوریتم به گونهای طراحی شده است که وبسایتهای دارای گواهینامه SSL در صفحات نتایج موتور جستجو (SERP) رتبه بالاتری خواهند داشت.
اعتماد مشتریان: استفاده از SSL میتواند به افزایش اعتماد مشتریان کمک کند. نشانگرهای امنیتی مانند قفل بسته در مرورگر، نمایش دادن نام سازمان صادرکننده گواهی امنیتی و نشانهای اعتماد مانند نشانهای SSL باعث میشود مشتریان با رضایت وارد سایت شما شوند و این مسئله به برندسازی کمک میکند. این موارد اعتماد بیشتری را در رابطه با سایت یا سرویس به شما میدهند و میتوانند باعث افزایش فروش، تراکم ترافیک و رضایتمندی کاربران شود.
امکان پرداخت از درگاه های آنلاین : داشتن درگاه پرداخت مطمئن یکی از الزامات اصلی در بسیاری از وبسایتها، بهخصوص وبسایتهای فروشگاهی است. درگاههای پرداخت باید از گواهی SSL با رمزگذاری حداقلی ۱۲۸بیتی استفاده کنند؛ بنابراین، بدون نصب گواهی SSL مناسب روی وبسایت خود، نمیتوانید درگاه پرداخت داشته باشید.
یکپارچگی داده ها: SSL تضمین می کند که داده های ارسال شده به و از سرور دقیقاً همانطور که باید باشد است و تغییر یا دستکاری نشده است.
مزایای استفاده از SSL در ارتباطات اینترنتی بسیار مهم هستند و باعث افزایش امنیت، حریم خصوصی و اعتماد کاربران میشوند. در نتیجه، استفاده از SSL بهطور گسترده در وبسایتها، فروشگاههای آنلاین، بانکها، سرویسهای ابری و بسیاری از سرویسهای دیگر توصیه میشود.
انواع گواهینامههای SSL کدامند؟
چندین نوع مختلف از گواهینامههای SSL وجود دارد که عبارتند از :
Domain Validated (DV): این نوع SSLها گواهیهایی هستند که تنها بر اساس ثبت دامنه است. هیچگونه بررسی بر روی ثبت بودن سازمان و یا شرکت مالک وبسایت انجام نمیشود و برای وبسایتهای عمومی استفاده میشوند.
گواهی SSL DV را میتوان سادهترین نوع این گواهیها دانست. دریافت این گواهی بسیار سریع است و میتواند سیستم رمزگذاری قدرتمندی برای وبسایت شما فعال کند. بهجز سیستم رمزگذاری دادهها، گواهی SSL DV هویت دامنه وبسایت شما را نیز با ارسال ایمیل تأییدیه، Verify خواهد کرد.
SSL DV اعتبار کسبوکار شما را تأیید نخواهد کرد. بههمیندلیل، اغلب در وبسایتهای شخصی یا کسبوکارهای کوچک استفاده میشود.
گواهی SSL DV ارزانتر از گواهینامههای دیگر است؛ اما نباید تصور کرد که پروتکلهای رمزنگاری آن ضعیفتر است. گواهی SSL DV همان رمزگذاریای را برای شما انجام خواهد داد که در گواهی SL OV یا SSL EV دریافت خواهید کرد.
Organization Validated (OV): در این نوع گواهینامه سازمانها به وسیلهی شرکت ارائه دهنده گواهینامه بررسی میشوند تا تایید گردد که سازمانهای متقاضی کاملا ثبت شده و رسمی میباشند.
اگر کسبوکارتان مجوزدار است، پیشنهاد میکنیم از گواهی SSL OV یا Organization Validation استفاده کنید. این گواهینامه علاوهبر رمزنگاری و تأیید مالکیت دامنه مربوط به وبسایت، قانونیبودن کسبوکارتان را نیز در سطح پایه تأیید میکند و همین امر میتواند باعث اعتمادسازی بیشتر مشتریان و کاربران وبسایت شود.
برای دریافت این گواهی، باید مدارک ثبتی خود را برای CA (مرجع صدور گواهی) یا نماینده آن ارسال کنید. بنابراین، روند دریافت گواهی SSL OV درمقایسهبا DV طولانیتر و هزینه آن نیز زیادتر است. بااینحال باتوجهبه توضیحات دادهشده، این نوع گواهی برای شرکتها گزینه مناسبتری است.
Extended Validation (EV): شرایط صدور این نوع گواهیها به وسیله استاندارد مشخصی تعیین شدهاند و مراحل احراز هویت بسیار سخت گیرانهای دارد. در کنار فراهم نمودن اعتماد و اطمینان، گواهیهای EV یک نوار سبز رنگ نیز در مرورگر بازدیدکنندهها فعال میکند و نام رسمی مطابق با روزنامه رسمی شما کنار قفل قابل نمایش خواهد بود.
SSL Wildcard: این امکان را فراهم میکنند تا بتوانید به همراه دامنه اصلی خود تمامی دامنههای فرعی آن دامنه را نیز تحت پوشش گواهی SSL خود قرار دهید. به عنوان مثال، یک گواهی wildcard میتواند شامل www.nexfon.ir ،shop.nexfon.ir باشد، در حالی که یک گواهی تک دامنه فقط میتواند مورد اول را پوشش دهد.
Multi-Domain SSL Certificates (MDC): از این گواهینامه میتوانیم برای دامنههایی که بر روی یک IP ست شدهاند تا 100 دامنه مختلف، استفاده کرد.
Cases for Multi-Domain SSL Certificates(UCC): از این گواهینامه میتوانیم برای دامنههایی که بر روی یک IP ست شدهاند تا 100 دامنه مختلف، استفاده کرد و مانند EV یک نوار سبز رنگ نیز در مرورگر بازدیدکنندهها فعال میکند.
کارهایی که با استفاده از SSL ایمن هستند عبارتند از:
معاملات آنلاین کارت اعتباری یا سایر پرداختهای آنلاین.
ترافیک مبتنی بر اینترنت مانند شبکههای داخلی، به اشتراکگذاری پرونده، شبکههای اضافی و اتصالات پایگاه داده.
سرورهای ایمیل مانند سرور ارتباطات Outlook Web Access ، Exchange و Office.
ارتباط بین سرویسگیرنده ایمیل مانند Microsoft Outlook و یک سرور ایمیل مانند Microsoft Exchange.
انتقال پروندهها از طریق سرویسهای HTTPS و FTP، مانند صاحبان وب سایتها صفحات جدید را به وب سایتهای خود بروز میکنند یا پروندههای بزرگ را انتقال میدهند.
ورود به سیستم به برنامهها و پنلهای کنترل مانند Parallels ، cPanel و موارد دیگر.
برنامههای گردش کار و مجازیسازی مانند Citrix Delivery Platforms یا سیستم عاملهای محاسباتی مبتنی برcloud.
میزبانی ورود به سیستم و کنترل پنل کنترل مانندParallels ، cPanel و موارد دیگر.
جمع بندی :
مجموعه مدیریو از صفر تا صد کار طراحی سایت، سئو و بهبود کسبوکار شما را برعهده میگیرد.
طراحی سایت و خلق یک هویت ماندگار با جدیدترین متدهای امنیتی دنیا
در این مقاله بهطورکامل بررسی کردیم که ssl چیست و چه انواع و مزایایی دارد. همچنین با تاثیر فعالسازی پروتکل ssl بر سئو سایت نیز آشنا شدیم. با افزایش تمایل مردم به خرید آنلاین و استفاده از خدمات اینترنتی، کسبوکارهای متعددی برای آنلاین شدن عجله میکنند؛ شرکتهایی که بهدلیل توجه نکردن به کیفیت، امنیت، سئو و سرعت سایت خیلی زود از صفحه رقابت حذف میشوند!