آموزش اصول طراحی کاربری ui برای وب سایت و یا اپلیکیشن به همراه فیلم

رابط کاربری ui یا واسط کاربر، روی لایه‌بندی تمرکز دارد، خود بخشی از طراحی تجربه کاربری به شمار می‌آید.

طراحی رابط کاربری ui

برای داشتن طراحی کاربری عالی باید در 4 زمینه به صورت تخصصی بتوانید مهارت کسب کنید. که عبارتند از :

1- طراحی رنگ و یا به عبارتی رنگ شناسی که می توانید هر چیزی را طراحی کنید. شما با این آموزش می توانید ایده های خود را با رنگ ها ارتباط دهید و به بهترین شکل ممکن به نمایش بگذارید.

2- تایپوگرافی که می توان به طور موثر از آن استفاده کرد و از آن طرح های جذاب و عالی به وجود آورد.

3- طرح و ترکیب المان های مختلف به صورتی که بتوان عناصر و فضای موجود را به صورت متعادل درآورد.

4- یادگیری و آموزش برخی ابزارها مانند فتوشاپ و یا adobe XD که می تواند در طراحی و ترکیب بندی طرح ها کمک کند.

اما رابط کاربری User Interface چیست؟

رابط کاربری UI که مخفف کلمه User Interface است به ظاهر اپلیکیشن یا وب سایت که کاربر با آن در ارتباط است گفته می شود.

طراحی UI نسبت به UX چه تفاوتی دارد؟

در طراحی ui، مهندسی و مهارت برای نحوه ارائه محصول می باشد در حالی که طراحان UX بر روی تجربه کلی کاربر از جمله  (ظاهر وب سایت ، عملکرد ، کاراریی ، سهولت و … ) نظارت دارند و به بیان دیگر تجربه کاربری یا ux بر روی قسمت های بیشتری تمرکز دارد و رابط کاربری بخشی از تجربه کاربری است.

چرا طراحی رابط کاربری مهم است؟

حتماً برای شما هم پیش آمده که به وب سایت ها و اپلیکیشن هایی برخورد کرده اید که برای تان پیچیده و نامفهوم بوده اند و استفاده از آنها به سادگی امکان پذیر نیست. از این رو داشتن مهارت و دانش طراحی تجربه کاربری و طراحی کاربری برای وب سایت و یا اپ لازم و ضروری است. ابتدا در تجربه کاربری مسیرها و روش هایی که کاربر برای رسیدن به اهداف خود به راحتی در وب سایت باید طی کند مشخص می شود در مرحله بعد با استفاده از طراحی رابط کاربری، طرح پیاده سازی شده و با بکار گیری صحیح از رنگ ها ، المان های گرافیکی و … محیط ظاهری وب سایت طراحی می شود.

چگونه طراحی رابط کاربری خوب داشته باشیم؟

در ساخت و طراحی فروشگاه  اینترنتی حرفه ای باید المان ها طوری در کنار هم قرار گیرند که افراد مختلف به راحتی بتوانند از آنها استفاده کنند. هر کاربر در هر شرایط سنی بتواند با اپلیکشن فروشگاهی و یا وب سایت تعامل داشته باشد. برای رسیدن به این هدف باید در طراحی رابط کاربری از رنگ های مناسب استفاده شود و المان ها و عناصر غیر ضروری حذف شوند که برای تشخیص این گزینه ها بهترین کار استفاده از ابزارهای آمارگیر و آنالیزی است که رفتار کاربران را به دقت تحلیل می کند مانند گوگل آنالیتیک که به وسیله آن می توان تحلیل درستی از رفتار کاربران در هر صفحه داشته باشید و اصلاحات مورد نظر را انجام دهید.

طراح رابط کاربری چه کاری انجام می‌دهد؟

اگر بخواهیم وظایف یک طراح کاربری را دسته بندی کنیم شامل موارد زیر است

1- ارتباط با مشتری

هدف از ایجاد ارتباط با مشتریان شناسایی مشکلات انهاست تا به راحتی بتوانید نیازها و خواسته های آنها را بفهمید. یک طراح کاربری خوب باید در ابتدا روی تجارت مشتریان فکر کند و ایده های خوبی را ارائه بدهد. اینکه چرا وارد وب سایت شده اند؟ اینکه چه هدفی را دنبال می کنند؟ اگر به جواب این پرسش ها برسید می توانید یکی از مشکلات سایت را برطرف کنید.

2- تشخیص اینکه مردم از رابط کاربری چگونه استفاده می کنند

قبل از طراحی رابط کاربری باید بدانید مردم چگونه از آن استفاده می کنند. برخی به صورت مستقیم تعامل پیدا می کنند و برخی دیگر به صورت غیر مستقیم

به عنوان مثال در تعامل های مستقیم کارهای زیر انجام می شود

  • تپ کردن روی یک دکمه
  • کشیدن یک کادر
  • درگ و درپ کردن

نمونه‌هایی از تعامل غیر مستقیم عبارتند از:

  • اشاره و کلیک کردن با استفاده از ماوس
  • استفاده از دستوراتصفحه کلید
  • استفاده از فرم ورود

همچنین شناخت کاربران و انتخاب دستگاه های آنها باعث سهول روند کار شما می شود. به عنوان مثال اگر کاربران بیشتر از طریق کامپیوتر شخصی با اپ و یا وب سایت شما در تعامل باشند بهتر است از روش کلید های میانبر استفاده کنید.

3- راهکارهایی برای تشخیص عواقب هر کار

هر تعاملی با وب سایت و یا اپ ممکن است عواقبی به همراه داشته باشد مثلاً با یک کلیک بر روی دکمه ای ممکن است پولی از شما گرفته شود و یا چیزی حذف شود و … از این رو باید برای تشخیص بهتر کاربران راهکارهایی در نظر گرفته شود تا آنها به راحتی بتوانند با سایت و یا اپ تعامل داشته باشند.

به عنوان مثال از علامت سطل آشغال برای نماد حذف کردن، علامت جمع برای اضافه کردن و… استفاده کنید. همچنین رنگ های مرتبط با یک عمل مثلا رنگ قرمز به معنای توقف کردن و رنگ سبز به معنای ادامه دادن، استفاده کنید. برای عملیاتی که غیر قابل بازگشت هستند بهتر است تاییدیه گرفته شود. متون واضح و هدایت گر برای دکمه و فضاهای خالی می تواند کاربران را به درستی هدایت کند.

4- راهی برای جبران اشتباهات

در هر سیستمی ممکن است کاربران اشتباهاتی را مرتکب شوند اما به این معنا نیست که باید همیشه این اتفاق بیفتد برای کاهش اشتباهات دو راه وجود دارد:

  • از خطاها قبل از اینکه اتفاق بیفتد جلوگیری کنیم
  • راهکارهایی برای بعد از وقوع خطا در نظر بگیریم

به عنوان مثال در پر کردن فرم ها برای جلوگیری از خطا تا زمانی که همه گزینه ها پر نشوند دکمه ثبت غیر فعال می ماند. همچنین می توان پیام های هشدار و تایید برای ادامه مسیر را در نظر گرفت. همیشه پیشگیری از احتمال وقوع خطا بهتر از اصلاح و درست کردن خطاست.

5- دادن فیدبک سریع

هر عملی در دنیای واقعی عکس العملی دارد. اگر سعی کنید در طراحی رابط کاربری هم این موضوع را در نظر بگیرید قطعاً موفقیت بیشتر کسب می کنید به عنوان مثال با کلیک بر روی یک دکمه و انجام عملیات درست به کاربران تبریک بگویید و یا در هنگام ورود به فرم و یا صفحه ای خوش آمد گویی داشته باشید و … همین فیدبک ها باعث می شود کاربران حس بهتری داشته باشند تنها نکته قابل توجه سرعت انجام این کار است که باید تقریباً کمتر از یک ثانیه باشد.

6- بررسی اندازه و مکان هر عنصر

هر چه یک المان بزرگ تر و نزدیک تر باشد کاربران به سهولت و سادگی بیشتر می توانند اشاره گر موس را بر روی آن ببرند. روش های مختلفی برای پیاده سازی و تعاملات با کاربران وجود دارد اما مهم ترین آنها در 3 دسته قرار می گیرند.

  • عناصر و دکمه هایی که کلیک پذیر هستند را تا جایی که امکان دارد برای سهولت بیشتر بزرگ کنید این موضوع برای منوها و لیست ها اهمیت بیشتری دارد زیرا می تواند به کلیک های اشتباه کاربران منجر شود.
  • دکمه ها و یا المان های مرسوم و مهم را بزرگ تر و نمایان تر کنید.
  • فرم های جستجو را در گوشه صفحه نمایش قرار دهید.
  • تفکر به تعاملات سایت به خصوص زمانی که با روش های عمومی متفاوت هستند زیرا باید بررسی کنید که کاربران چگونه می‌توانند آن را درک کنند و یاد بگیرند.

طراح رابط کاربری7- رعایت استانداردها

خلاق بودن در هر کاری بسیار خوب است اما زمانی که پای طراحی رابط کاربری در میان است بهتر است نزدیک به استانداردها باشد. یکی از دلایل مهم آن این است که مردم زمانی که تعامل با یک المان را یاد می گیرند دوست دارند در موارد مشابه هم همین تعاملات باشد تا نیازی به یادگیری مجدد نداشته باشند به همین منظور رعایت اصول و استانداردها مهم است.

8- روند سهولت یادگیری در طراحی رابط کاربری

به اعتقاد جورج میلر تنها ۵ الی ۹ چیز را در حافظه کوتاه مدت‌ افراد نگه داشته می شود و هر چیزی که ساده تر باشد قرار دادن آن در حافظه کوتاه مدت هم ساده تر است. بنابراین داشتن رابط کاربری ساده می تواند به کاربران برای یادگیری و تعامل بهتر کاربران کمک کند.

9- قدرت تصمیم گیری را ساده شود

در برخی از وب سایت ها به خاطر حجم زیادی از فرم‌های خبرنامه‌، پاپ‌آپ‌ها، انیمیشن‌ها، ویدیوها بسیاری از افراد سردرگم می شوند و در نهایت قدرت تصمیم گیری آنها کمتر می تواند نقش ایفا کند به همین منظور سعی کنید با کم کردن و ساده کردن قدرت انتخاب افراد را نیز بالاتر ببرید. به صورت طبیعی هر چقدر گزینه‌های بیشتری را در معرض دید کاربران قرار دهید، تصمیم‌گیری برای آنها سخت‌تر خواهد بود.

10- بررسی داده ها

در عین حال که تحقیقات کاربری و تست‌ها می‌توانند داده‌های بسیار خوبی برای شما به همراه داشته باشند، داده‌هایی که از کاربران نیز دریافت می کنید بسیار با ارزش هستند. برای این منظور می توانید از یک سیستم آنالیز برای وبسایت یا اپلیکیشن‌تان استفاده کنید مثلاً Mixpane ، Google Analytics

یک سیستم آنالیز برای وبسایت یا اپلیکیشن‌تان پیاده‌سازی کنید. می‌توانید از ابزارهای موجود بهره ببرید. برای مثال Google Analytics و Mixpanel.

MixPanel روی رویدادها تمرکز دارد، بنابراین داده‌های موجود در این سیستم از تعاملات و رویدادهای کاربری بدست می‌آید.

Google Analytics بیشتر رفتار کاربران را نشان می دهد از جمله منابع ترافیک و… می باشد. البته هر دوی این ابزارها داده‌های خوبی را به شما ارائه می‌دهند اما بهتر است براساس نیازتان یکی از آن‌ها را انتخاب کنید.

11- تحقیق و تفحص

یک طراح رابط کاربری موفق باید علاوه بر ارتباط با مشتریان باید دائماً تحقیق و تفحص داشته باشد در زمینه های آنالیز رُقبا، تعیین استراتژی ها روش های ارتباط با مشتریان و … که همگی در تصمیم گیری طراحی نقش بسزایی ایفا می کنند. البته شکی نیست که تحقیق یک کار خسته کننده و وقت گیر است اما باید با دقت انجام شود.

تحلیل داده‌ها و صحبت کردن با کاربران، بسیاری از مسائل مهم را برای شما آشکار می کند، از اینکه چه تعداد افراد از رابط کاربری شما استفاده کرده اند تا نوع محتوایی که در رابط کاربر‌ی‌تان استفاده کرده اید همگی در فروش شما می تواند نقش ایفا کند.

12- طراحی و نمونه‌سازی

اینکه چه چیزی طراحی می کنید یک اپ و با یک وب سایت؟ آیا از ابتدا طرح را پیاده سازی می کنید و یا پروژه ای از قبل آماده شده را تغییر می دهید؟ همه این پرسش ها در طراحی شما تاثیر می گذارد علاوه بر این استفاده درست از ابزارهای طراحی باعث می شود شما به راحتی هنر طراحی خود را به نمایش بگذارید.

13- ارتباط با توسعه‌دهندگان

یک طراح کاربری موفق باید با توسعه دهندگان در روش پیاده‌سازی برخی از المان‌های گرافیکی مشورت کند. قبلاً هر آنچه که طراح ارائه می داد توسط توسعه دهندگان اجرا می شد اما این روش منسوخ شده و باید طراحان با توسعه دهندگان مشورت و همکاری داشته باشند.

نتیجه گیری نهایی:

تمامی موارد ذکر شده می تواند در طراحی رابط کاریری سایت و یا اپ شما نقش بسزایی ایفا کند. بنابراین توجه به همه این نکات از رنگ و فضاهای خالی گرفته تا المان های موجود ، نحوه تعامل کاربران در سایت ، تحلیل و آنالیز رفتار کاربران و رقبا، خواسته و نیاز توسعه دهندگان می تواند سطح فروش شما را بالا ببرد و تعامل کاربران را بیشتر کند.

پیشنهاد برای شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آنچه در این مقاله می‌خوانید

جستجو
Hidden