سئو چیست؟؟
قبلا در مقاله بازاریابی دیجیتال به صورت کلی به مفهوم سئو پرداختیم. در این مقاله سعی داریم در جواب سؤال سئو چیست یک دید کاملا مفهومی به شما بدهیم و شمارا با این مقوله آشنا کنیم:
سئو چیست؟
SEO برگرفته از ابتدای واژگان 3 کلمه Serch Engin Optimization است. ترجمه این 3 کلمه به فارسی برابر است با: ” بهینه سازی برای موتور جستجوگر”.
seo چیست؟
در سئو یا همان بهینه سازی سایت، فرد یا افراد سعی میکنند با پیاده سازی فاکتور های مربوط به سئو، رتبه سایت خود را در میان سایت های دیگر، در نتایج جستجو، افزایش دهند و در اصل سئو یک رقابت تنگاتنگ میان ده ها هزار سایت، و بر روی صد ها هزار کلمه کلیدی است.
در زمان حال معروفترین و پرکاربرد ترین موتور جستجو گر، موتور جستجوی گوگل است و ما نیز در ادامه مقاله، مثال های خود را بر روی همین موتور جستجو بیان میکنیم.
برای مفهومی بودن مقاله، سؤال سئو چیست را با یک مثال پاسخ میدهیم:
یک مثال برای سؤال سئو چیست
در وب فارسی حدود 200 هزار مطلب در مورد کلمه “خرید مبل” در سایت های مختلف وجود دارد.
البته احتمالا تعداد خیلی کمتری از این سایت ها علاقه به بودن در صفحه اول گوگل برای کلمه خرید مبل را دارند.
در هرحال هر سایتی که بخواهد روی این کلمه در نتایج اول گوگل (صفحات اول تا دهم) باشد، باید در ابتدا، ربات های هوش مصنوعی گوگل را متقاعد کند که من، یک سایت خوب و دارای مقالات و محتوای مفید در مورد مطلب “خرید مبل” هستم.
در این حالت گوگل به مرور این سایت را بر روی این کلمه به صفحات بالاتر میآورد. تا زمانی که سایت مورد نظر به صفحات یک تا سه گوگل رسیده و در بین رقبای قوی در این زمینه قرار بگیرد.
در این زمان هوش مصنوعی گوگل، اولویت خود را به انتخاب مخاطب میدهد و در اینجاست که تفاوت یک محتوای خوب و یک محتوای نا مفید، توسط مخاطب مشخص میشود.
به این صورت که هر مخاطب پس از جستجوی کلمه مورد نظر (خرید مبل) با ده سایت در صفحه اول گوگل مواجه میشود.
الگوریتم ها و هوش مصنوعی گوگل در این لحظه بر روی انتخاب کاربر تمرکز میکنند و پس از انتخاب کاربر؛ با توجه به فاکتور هایی نظیر زمان ماندگاری کاربر در سایت (time on site)، یا مقدار و نوع فعالیت کاربر در سایت موردنظر، سایت های منتخب را شناسایی میکنند و به ترتیب در رتبه های اول تا آخر را رتبه بندی میکنند.
گوگل بارها این موضوع را صراحتا اعلام کرده است که: در سئو، مخاطب خود را در نظر بگیرید و نه گوگل را و همیشه به وبمستران و مدیران سایت این نکته را گوشزد کرده است که سایت خود را برای (( مخاطب خود )) بهینه کنید. در این صورت جایگاه شما در صفحات اول گوگل است.
در هرحال چه سئو برای گوگل و چه بهینه سازی برای مخاطب در یک سایت باید کنار هم انجام شوند تا نتیجه مطلوبی به همراه داشته باشد.
در کل برای آموزش سئو، منبع رسمی وجود ندارد اما سایت های انگلیسی زبانی چون سایت moz به آموزش این مبحث میپردازند.
سئو گوگل چیست (google SEO)
در سئو برای گوگل، شما باید در ابتدا دقیقا طبق خواسته گوگل رفتار کنید تا اعتبار مورد نیاز را از گوگل دریافت کنید. سپس به بهینه سازی سایت برای مخاطب اهمیت دهید.
حال برای شما این سؤال پیش میآید که نکات مهم و خط قرمز های گوگل برای سئو چیست؟
به طور کلی سئو به سه قسمت تقسیم میشود:
- سئو داخلی (on page SEO)
- سئو خارجی (off page SEO)
- سئو تکنیکال (technikal SEO)
سئو داخلی (on page SEO)
سئو داخلی چیست؟ سئو داخلی سایت، مجموعه کارهایی است که مدیر سایت باید در داخل خود سایت برای افزایش رتبه بندی سئو انجام دهد. بیشتر مواردی که گوگل در سئو داخلی روی آنها تأکید دارد، در انتها مربوط به مخاطب سایت است و باعث رضایت آن میشود. در مقالات آموزش سئو داخلی به صورت تخصصی به این موارد پرداخته ایم؛ تعدادی از مهم ترینِ این موارد و فاکتور ها عبارتند از:
سرعت سایت
از مهم ترین عوامل رتبه بندی یک سایت، سرعت بارگذاری صفحات آن سایت است. الگوریتم های گوگل به شدت روی سرعت بارگذاری یک سایت وسواس به خرج میدهند و حتی در صورت کاهش سرعت سایت در مقیاس ثانیه ای نیز، ممکن است رتبه سایت را در نتایج جستجوی کاربر کاهش دهند.
شما میتوانید برای آنالیز سرعت سایت خود از نظر موتور های جستجو، به سایت GTMETRIX مراجعه کنید. در این سایت یک ابزار رایگان و فوق العاده برای آنالیز سرعت سایت شما وجود دارد. پس از قرار دادن آدرس سایت خود در این ابزار، سرعت سایت بررسی میشود و مشکلات سایت به صورت کامل به شما گزارش داده میشود.
واکنشگرا بودن سایت (Responsive)
در گذشته اغلب مراجعات به فضای وب از طریق رایانه ها اتفاق میافتاد.
اما امروزه با رشد روز افزون استفاده از تبلت ها و موبایل ها، حدود 65 درصد جستجو های اینترنتی از طریق تلفن های همراه است و از آنجایی که گوگل همیشه به راحتی کاربران خود اهمیت میدهد، فاکتور ریسپانسیو یا واکنشگرا بودن یک سایت برای تمامی تلفن های همراه را جزو یکی از مهم ترین فاکتور های سئو دسته بندی کرده است.
در این فاکتور، اجزای سایت شما باید علاوه بر نمایش صحیح در رایانه های همراه و رومیزی، در انواع تبلت ها و موبایل های متصل به اینترنت، به درستی نمایش داده شود، از اجزای آن کم نشود و در مدت زمان کوتاهی مخاطب را به هدف خود برساند.
طراحی سایت ریسپانسیو چند سالی است که با استفاده از فریم ورک bootstrap به راحتی قابل اجراست. همینطور طراحی سایت ریسپانسیو با وردپرس نیز کاری بسیار آسان است.
برای آنالیز سایت خود یا هر سایت دیگر از نظر واکنشگرایی میتوانید در سایت responsivedesignchecker آدرس سایت خود را وارد کنید و سایت را در انواع صفحه نمایش ها، تماشا کنید.
وجود محتوای مفید
تولید محتوا: همانطور که قبلا گفتیم در مبحث سئو فاکتور های فراوانی وجود دارد. اما اگر شما تمامی این فاکتور هارا رعایت کنید و در انتها سایت شما دارای محتوای مفیدی نباشد، گوگل به هیچ عنوان برای سایت شما ارزشی قائل نمیشود.
از این رو میتوان محتوا را، مهم ترین عامل در سئو سایت دانست.
باید در نظر داشته باشید که محتوای سایت است که مخاطب را به سمت شما میکشاند و باعث رتبه گرفتن شما در سئو میشود. از این رو باید بیشتر از هر قسمت دیگری، بر روی بخش تولید محتوا در سایت تمرکز کنید.
تولید محتوای مفید و سئو شده، خود دارای قوائد و فاکتور هایی است که در این مقاله نمیتوان به آن پرداخت. از همین رو یک مقاله جامع و کاربردی برای شما تولید کردیم که در آن به صورت مفصل به آموزش تولید محتوا طبق اصول سئو پرداخته ایم.
زیبایی سایت
در بحث طراحی سایت، دو عامل مهم با نام های اختصاری UX و UI وجود دارد.
در ادامه به معرفی این دو میپردازیم
UI
UI مخفف کلمات User Interface است و ترجمه آن به فارسی : ” رابط کاربری ” است.
به طور کلی مفهوم رابط کاربری، زیبایی یک سایت است و گوگل نیز به طور غیر مستقیم این مسئله را در سئو سایت شما تأثیر میدهد. پس سعی کنید تا جای ممکن از رنگ بندی متناسب در سایت استفاده کنید، از شلوغی بپرهیزید و تصاویر با کیفیتی در سایت خود قرار دهید.
UX
UX مخفف کلمات User Experience است. معنای آن در لغط ” تجربه کاربری ” است و در مفهوم به مثبت یا منفی بودن تجربه ای که کاربر در استفاده از سایت شما کسب کرده است اشاره دارد.
ux نیز مانند ui به صورت غیر مستقیم در سئو وبسایت شما تأثیر دارد. یعنی زمانی که یک کاربر به دلیل زیبایی سایت یا تجربه خوبی که در سایت شما کسب کرده، ترجیح میدهد زمان بیشتری در سایت شما بماند، هوش مصنوعی گوگل از این موضوع باخبر شده و با افزایش رتبه شما در نتایج، از شما قدردانی میکند.
برای بهبود تجربه کاربری در سایت خود باید نکات زیادی را رعایت کنید از جمله بهینه سازی دکمه های پراستفاده، در دسترس قرار دادن محتوا و قسمت های مهم سایت، بهینه سازی روند خرید و… .
سئو خارجی (off page SEO)
پس از پرداختن به سئو داخلی سایت، نوبت به سئو خارجی میرسد. در سئو خارجی دیگر تمرکز گوگل برروی اجزای سازنده و داخلی سایت به طور مستقیم نیست. در سئو خارجی گوگل به دنبال “اعتبارِ” برند و سایت شما در فضای وب و شبکه های اجتماعی است.
یعنی گوگل به دنبال نامی از سایت شما در سایت ها و وبلاگ های دیگر است و همینطور دوست دارد شما، شبکه های اجتماعی قدرتمند و پر مخاطبی داشته باشید.
در سئو خارجی باید چه کارهایی انجام دهیم؟
در مقالات آموزش سئو خارجی به طور مفصل به پاسخ این سؤال میپردازیم اما به طور خلاصه میتوان به نکات زیر اشاره کرد:
لینک سازی
گوگل دائما کل فضای اینترنت را به دنبال نام و آدرس سایت شما زیر و رو میکند. وظیفه شما این است که با تولید محتوای مفید و مرجع بتوانید نام برند خود را بر سر زبان ها بیاندازید و بتوانید از داخل دیگر سایت ها، وبلاگ ها و … به سایت یا محتوای سایت خود لینک بگیرید.
این کار باعث میشود گوگل مطمئن شود که سایت شما یک سایت معتبر با محتوای مفید است. البته مطمئنا صبر کردن برای لینک گرفتن از دیگر سایت ها کاری بسیار زمان بر است. از این رو سئو کاران به روش ها و تکنیک هایی برای لینک سازی روی آورده اند که در آینده برای شما آنها را بیان میکنیم.
سوشیال سیگنال
سوشیال سیگنال در سئو به معنای سیگنال های ارسالی و دریافتی از شبکه اجتماعی هر سایت است. در این نوع سئو، شما باید در ابتدا پروفایل هایی با نام سایت خود در شبکه های اجتماعی مختلف از جمله توییتر و فیسبوک ایجاد کنید و آن هارا به سایت خود متصل کنید.
سپس با فعالیت و تولید محتوای مفید بتوانید یک تعامل هدفمند با کاربران خود ایجاد کنید، به این صورت که کاربران شما علاقه خود به سایتتان را از طریق لایک کردن، کامنت گذاشتن و اشتراک پست هایتان نشان دهند. در این حالت گوگل متوجه این قضیه شده و سایتتان را یک سایت مفید و محبوب شناسایی میکند.
سئو تکنیکال
پس از بحث سئو خارجی و سئو داخلی، نوبت به آن رسیده است که این سوال را جواب دهیم: سئو تکنیکال چیست؟ سئو تکنیکال بر خلاف دو نوع سئو قبلی رابطه زیادی با مخاطب ندارد و میتوان از سئو تکنیکال به عنوان زبان گفتگوی سایت و موتور های جستجو گر یاد کرد.
محتوای سایت شما توسط ربات های جستجو گر گوگل که اصطلاحا به crawler (خزنده) معروف هستند ایندکس یا فهرست بندی میشوند (در نتایج جستجو قرار میگیرد).
یعنی شما پس از هربار آپدیت یا تغییر در سایت و محتوای سایت خود، یک خزنده گوگل را به سایت خود دعوت میکنید تا این تغییر در ساختار سایت را ذخیره و به گوگل انتقال دهد.
حالا نقش سئو تکنیکال چیست؟
ربات های گوگل برای ایندکس مطالب شما باید بتوانند به راحتی با کد های سایت شما ارتباط برقرار کنند. سئو تکنیکال؛ هموار سازی و استاندارد سازی کد های سایت برای هرچه بهتر پیدا شدن و ایندکس شدن سایت شما توسط گوگل است.
بهتر است اگر در کد نویسی سایت قوی نیستید سئو تکنیکال سایت خود را به یک برنامه نویس، طراح سایت یا سئو کار ماهر بسپارید. (نگران نباشید این نوع سئو بر خلاف دو نوع قبلی نیاز به اجرای مداوم ندارد.) برای درک بهتر این مفهوم به صفحه آموزش سئو تکنیکال مراجعه کنید.
بهینه سازی برای مخاطب
پس از پرداختن به سؤال سئو چیست به صورت کلی، به سراغ مفهوم بهینه سازی سایت برای مخاطب میرویم:
اغلب این موارد مورد نیاز برای مخاطب محور بودن سایت، در قسمت سئو داخلی ذکر شد.
در اصل گوگل خود به تمامی این فاکتور ها اهمیت میدهد و آنها را وارد فاکتور های سئو میکند. ما هم در این قسمت به صورت تیتر وار و اجمالی به بیان این موارد اکتفا میکنیم:
- تجربه کاربری مناسب (ux)
- رابط کاربری زیبا (ui)
- مخاطب پسند بودن سایت
- وجود محتوای مفید
- مخاطب محور بودن
- داشتن پشتیبانی قوی و آنلاین
- سرعت بالا
- عدم وجود محتوای تکراری و کپی
- عدم وجود غلط های املایی و نگارشی در سایت
- عدم وجود صفحات با خطای 404
- عدم پیچیدگی سایت
- در دسترس بودن منوهای مختلف
- وجود راه ارتباطی
- وجود آدرس و صفحه درباره ما و تماس باما قوی
- و…
پس از تعریف واژه سئو و زیر مجموعه های آن، به تعریف روش های پیاده سازی سئو میپردازیم:
روش های پیاده سازی سئو چیست؟
در نهایت هدف از پیاده سازی سئو، گرفتن رتبه اول گوگل در کلمه کلیدی مورد نظر است. اجرای سئو روی سایت کمی زمانبر است. به صورتی که با توجه به میزان سخت بودن رقابت روی یک کلمه، میتواند از یک ماه تا چند سال سال زمان ببرد.
در این بین افرادی ترجیح میدهند به صورت اصولی به سئو سایت خود بپردازند و با صبر و حوصله سایت خود را سئو کنند. در مقابل نیز هستند اشخاصی که با عجله هرچه تمام تر سعی در فتح قله های نتایج جستجو را دارند. وجود چنین افرادی باعث به وجود آمدن سبک های مختلف پیاده سازی سئو شده است.
انواع این سبک ها عبارتند از:
- سئو کلاه سفید
- سئو کلاه سیاه
- سئو کلاه خاکستری
سئو کلاه سفید
سئو کلاه سفید چیست؟ رفتار به تمامی نکات توصیه شده توسط گوگل بدون هیچگونه خطا و خلافی را سئو کلاه سفید مینامند. در سئو کلاه سفید شما کاملا مسیر درست گوگل را طی میکنید؛ بدون انجام هیچ گونه خطا و کار غیرقانونی.
در این روش، سرعت سئو سایت شما کمی کند پیش میرود اما مزیت آن این است که پس از رسیدن به نتایج بالای گوگل جایگاه شما به احتمال خیلی قوی ثابت است و دیگر نگران سئو سایت خود نیستید.
سئو کلاه سیاه
سئو کلاه سیاه چیست؟ روش هایی برای دور زدن موتور جستجو گر گوگل. در این نوع سئو وبمستر با تلاش در گول زدن گوگل، سایت خود را به عنوان یک سایت مرجع و با اعتبار جا میزند.
سئو سیاه روش های زیادی دارد. مزیت این نوع سئو سرعت بسیار بالای آن است اما متأسفانه در این روش احتمال برگشتن سایت شما به صفحات قبل و نتایج پایین گوگل بسیار زیاد است و ریسک بالایی دارد (پنالتی یا جریمه شدن توسط گوگل).
در نظر داشته باشید که هوش مصنوعی گوگل هر روز نسبت به روز قبل در حال ارتقا است و در هر بار آپدیت سایت های زیادی را که قبلا در روند کاری خود از سئو سیاه استفاده کرده بودند را حذف میکند.
به عمل حذف یک سایت از نتایج جستجو، توسط گوگل؛ پنالتی گوگل گفته میشود. در این حالت سایت شما رتبه خود را در یک کلمه کلیدی خاص کاملا از دست میدهد و به صفحات 20 به بعد گوگل باز میگردد، همینطور ممکن است رتبه شما در کلمات دیگر نیز دچار تنزل شود.
بازگردانی سایت پنالتی شده به نتایج گوگل کاری نسبتا مشکل و بسیار زمان بر است.
سئو سیاه علاوه بر دور زدن هوش مصنوعی موتور های جستجوگر، به رقابت ناجوانمردانه با رقبا نیز اطلاق میشود.
در این نوع رقابت یک سئو کار کلاه سیاه با ایجاد روش های دروغی و اصطلاحا ایجاد پاپوش، باعث میشود گوگل سایت رقیب را یک سایت اسپم شناسایی کرده و پنالتی کند.
همینطور ممکن است سئوکار کلاه سیاه با ایجاد حملات اینترنتی به سایت رقیب خود، باعث از دسترس خارج شدن آن سایت شود.
سئو کلاه خاکستری
سئو کلاه خاکستری چیست؟ رایج ترین نوع سئو که از ادقام سئو کلاه سفید و سئو کلاه سیاه به وجود میآید. در این نوع سئو، سئو کار یا وبسمتر سایت، علاوه بر پیاده سازی تمامی روش های سئو کلاه سفید، گاها برای بالا بردن سرعت کار و نتیجه، از تکنیک های سئو کلاه سیاه استفاده میکند.
البته استفاده از این تکنیک ها به موقع و به صورت کاملا مخفی و ملایم اتفاق میوفتد، به صورتی که موتور جستجو گوگل متوجه این اقدامات نشود.
در جدول پایین شما مزایا و معایب انواع روش های اجرای سئو را میبینید:
مزایا و معایب انواع سئو چیست؟ | سئو کلاه سفید | سئو کلاه سیاه | سئو خاکستری |
مزایا | زمان ماندگاری بالا- شناخته شدن به عنوان سایت مرجع و معتبر-بدون ریسک | سرعت بالا | زمان ماندگاری بالا-سرعت نسبتا بالا- |
معایب | سرعت پایین | ریسک بسیار بالا-زمان ماندگاری پایین در نتایج جستجو-هزینه بر | ریسک نسبتا بالا |
در آخر پیشنهاد ما به شما برای سئو سایت، استفاده از سئو کلاه سفید در سئو داخلی سایت و سئو تکنیکال سایت و اجرای سئو کلاه خاکستری در سئو خارجی سایتتان است.
تمامی سؤالات و نظرات شما عزیزان را در بخش کامنت ها در انتهای همین صفحه پاسخ میدهیم.
با آرزوی موفقیت.